Hramovna slava u Vrelu Koreničkom

U Vrelu Koreničkom, dana 28. avgusta 2021. godine, svečano i molitveno je proslavljen praznik i hramovna slava Uspenje Presvete Bogorodice – Velika Gospojina. Svetim evharistijskim sabranjem je načalstvovao NJegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim, kome su sasluživali: arhimandrit Naum (Milković),protonamesnik Nikola Malobabić i protođakon Nebojša Anđić.

Po zaamvonoj molitvi Episkop Gerasim je zajedno sa sveštenstvom i vernim narodom osvetio slavske darove kolač i žito, koji su prineseni  u slavu Božiju i u čast Presvete Majke Božije, zaštitnice žitelja ovoga mesta.

U svojoj arhipastirskoj besedi Episkop Gerasim je istakao važnost i značaj praznika Uspenja Presvete Bogorodice, rekavši: Ovaj praznik Majke Božije po rečima Svetog Oca Justina Ćelijskog jeste drugo Vaskrsenje, u prvome Vaskrsenju je Vaskrsao naš Gospod Isus Hristos, a u drugome NJegova Majka Presveta Bogorodica. Gospod je sazdao čoveka po slici i prilici Svojoj, po Svome obličju i hteo je da čovek bude taj koji će da ovaj svet stvoreni sjedini sa Bogom, da kroz Adama, prvoga čoveka, ovaj svet bude sjedinjen sa NJim. Adam nije sledio planove Božije, zato ovaj svet i jeste smrtan, baš onakav kakav je i stvoren, ali samo u Hristu on ima mogućnost da bude besmrtan, zato Gospod ni tada nije ostavio ovaj svet i čoveka, i to nam upravo svedoči ovaj praznik, u kome proslavljamo Majku Božiju koja je ispravila greh prve žene Eve, a koja je ispunila volju Božiju rekavši: Evo sluškinje Gospodnje neka mi bude po reči Tvojoj. Presveta Bogomajka jeste ta koja je celo svoje biće priklonila volji Božijoj, da kroz njenu utrobu dođe Spasenje ovome svetu i čoveku. Eva je prva žena koja je sagrešila, ali Gospod je isto tako dao Bogorodicu kroz čiju će utrobu u ovaj svet doći Bog, da pošto je kroz prvu ženu ušao greh u ovaj svet, da isto tako kroz ženu dođe Spasenje ovome svetu. Primer istinske ljubavi, žrtve i hrišćanskog života jeste upravo Majka Božija kroz koju je došlo Spasenje čoveku i svetu, zato neka nam ljubav i poslušnost Majke Božije uvek budu primer ispravnog Jevanđelskog života.

Scroll To Top
Descargar musica