Usnuo u Gospodu Episkop šabački Lavrentije

Sa verom i nadom u Vaskrsenje, obaveštavamo javnost da je u nedelju po Bogojavljenju, 23. januara 2022. godine u 17 časova u Duhovnom centru Sveti Sava u Šapcu usnuo u Gospodu Episkop šabački Lavrentije. U sredu, 26. januara 2022. godine, u Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu sa početkom u 9 časova biće služena sveta zaupokojena Liturgija i opelo novoprestavljenom Episkopu šabačkom Lavrentiju (Trifunoviću).

Episkop Lavrentije (Trifunović) je rođen na Svetog Savu 1935. godine u Bogoštici kod Krupnja. U rodnom mestu završava osmogodišnju školu, gimnaziju u Loznici, a nakon Bogoslovije Svetog Save u Beogradu završava i Pravoslavni bogoslovski fakultet. Odslužio je vojni rok u Skoplju.

Zamonašio se 12. avgusta 1958. u manastiru Krušedolu, a na Preobraženje iste godine od strane tadašnjeg Episkopa sremskog Makarija u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima je rukopoložen u čin jerođakona. U čin jeromonaha rukopoložen je na Malu Gospojinu 1961. godine u crkvi Ružici na Kalemegdanu.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru 1967. godine izabran je za Episkopa moravičkiog, vikara Patrijarha srpskog. Hirotonisan je 16. juna iste godine u Sabornoj Crkvi u Beogradu.

Izvor: Eparhija šabačka

Scroll To Top
Descargar musica