Slava Svetojovanovskog manastira u Gomirju

„Proroče i Pretečo dolaska Hristovog, ne umemo te dostojno pohvaliti, mi koji te ljubavlju poštujemo, jer neplodna tobom rađa i očeva nemost se oslobađa, slavnim i časnim tvojim rođenjem: I ovaploćenje Sina Božijega se svetu propoveda.“ (tropar Rođenja Svetog Jovana)

Evharistijskim sabranjem u manastirskom hramu rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Gomirju molitveno je proslavljena uspomena na rođenje Svetog Jovana, Predteče i Krstitelja Gospoda našeg Isusa Hrista. Sabranjem je načalstvovao Nјegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske i Eparhije gornjokarlovačke.

Nakon zaamvone molitve  izvršen je trokratni ophod – litija oko manastirskog hrama i osvećenje slavskog koljiva i rezanje kolača, u slavu i čast zaštitnika ove Svete obitelji.

Po okončanju sabranja, NJegovo Preosveštenstvo Episkop g. Gerasim, obratio se okupljenim vernicima prigodnom besedom, govoreći o današnjem prazniku i značaju rođenja Predteče i Krstitelja Gospodnjeg.

Dolazak Svetog slavnog Proroka, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg Jovana najavljivali su prorok Isaija i prorok Malahija, a kada se vreme njegovog rođenja približilo Sveti arhangel Gavril najavljuje prvosvešteniku Zahariji rođenje Jovanovo, da će Jovanova misija biti velika i blagoslovena i od Boga i od ljudi.

 

Scroll To Top
Descargar musica