Slava Svetojovanovskog manastira u Gomirju

Svetom Arhijerejskom Liturgijom na kojoj je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim, dana 07. jula 2021. godine svečano i molitveno je proslavljen praznik rođenja Svetog Jovana Krstitelja i Preteče – Ivanjdan, koji je ujedno slava i zaštitnik manastira Gomirja.

Preosvećenom Episkopu Gerasimu su sasluživali: arhimandrit Naum (Milković), protoprezviter – stavrofor Mićo Kostić, protoprezviter – stavrofor Jelenko Stojanović, protoprezviter – stavrofor Radoslav Anđelić, prezviter Saša Kremić i protođakon Nebojša Anđić.

 Nakon zaamvone molitve  izvršen je trokratni ophod – litija oko manastirskog hrama i osvećenje slavskog koljiva i rezanje kolača, u slavu Božiju i u čast Svetog Jovana Krstitelja zaštitnika ove svete obitelji.

Po okončanju sabranja, rečima arhipastirske pouke obratio se vernima Preosvećeni Episkop Gerasim rekavši: Sveto Jevanđelje nam danas govori o čudesnom začeću Svetog Jovana Krstitelja, a i o njeogovom čudesnom rođenju, isto tako čudesnom njegovom bitisanju, uzrastanju, s obzirom da je već od mladosti svoje život posvetio pustinji, podvigu, jer je pod najezdom Irodovih ubica ubijen Zaharije njegov otac, prvosveštenik u hramu Jerusalimskom, a majka je uzevši njega pobegla u pustinju, međutim, izgubivši majku, Sveti Jovan je ostao sam u smislu da nije bio okružen ljudima, ali je Gospod sa anđelima svojim brinuo o njegovom daljem uzrastanju i njegovom daljem životu. To samo govori koliko Gospod vodi računa o svakome ljudskome biću, jer svaki od nas ima svoju misiju ovde na zemlji, i ma koliko se bojali i strašili za sopstveni život, ipak sve biva po volji i ljubavi Božijoj. Sveti Jovan je bio u pustinji do onoga časa i trenutka kada je trebao da izađe i da propoveda i pripremi put za Hrista koji ga je poslao ispred Sebe, upravo je Hristos kroz reči Svetog Jovana pripremao duše ljudske za pokajanje jer se približilo Carstvo Božije, koje se zadobija putem pokajanja i podviga. Zato je Sveti prorok i krstitelj Jovan Veliki, jer je propovedao put pokajanja u kojem zadobijamo večno postojanje u Hristu.

Scroll To Top
Descargar musica