Sveta Arhijerejska Liturgija u Puli

Dana 25.06.2023. godine, u treću nedelju po Duhovima, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Prepodobnog Onufrija Velikog i Prepodobnog Petra Atonskog, Njegovo Preosveštenstvo Episkop osečko – poljski i baranjski gospodin Heruvim i Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački gospodin Gerasim služili su Svetu Arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog u Puli.
Preosvećenoj gospodi sasluživali su: protoprezviter – savrofor Goran Petković, protoprezviter Jovan Galamić, protođakon Vojislav Nikolić i protođakon Nebojša Anđić.

Po završetku evharistijskog sabranja, vjernom narodu obratio se vladika Heruvim rekavši:

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha!
Sveta Liturgija je ikona Carstva Nebeskog, ona nam otvara duhovne puteve. Liturgiju je Bog ostavio čoveku da može da oseti punoću ljubavi Božije koja se za ovaj svet razapela. Bog je iz svoje velike ljubavi velikom Žrtvom omogućio ljudima zajednicu. Učestvovati u Svetoj Liturgiji znači zajedničariti sa Hristom, jer Telo Hristovo jeste Crkva.
Danas smo osetili i radost i unoću, dobili smo Dar koji nas obnavlja za život večni i otvara nam vrata Carstva Nebeskog. Delovanjem Svetog Duha ispunjava se Tajna Crkve i primamo Gospoda Isusa Hrista. Primili smo Tajnu života koja nam omogućava da spoznamo puteve Jevanđelja. Današnje Sveto Jevanđelje otkriva nam koliko je Reč Božija jaka kada se useli u srce, kada ono postane mesto nesmestivog Boga, mesto Božijeg ovaploćenja. Čovek tada na svet gleda preobraženim očima, celokupnu tvorevinu posmatra u drugoj dimenziji, u realnosti i punoći. Kroz obožavanje i sagledavanje Gospoda Isusa Hrista, primanjem Tela i Krvi možemo videti da je Bog veliki u svojim delima, u celokupnoj tvorevini. Tvorevina Božije je delo Božije, izaziva radost, a mi smo tu da ju prinesemo svome Stvoritelju. Ljudi trebaju postati liturzi, trebaju duhovnim očima gledati na tvorevinu, da bi bila ona biblijska a ne objekat materijalističkih prohteva.
Sveti apostol Pavle uči nas da stradanje uči trpljenju, a to je put ka Vaskrsenju. Tajna trpljenja je svima nama neophodna, da ju naučimo kako bismo shvatili veličinu ljubavi Božije.
Neka je svima blagosloven današnji dan i ovo naše liturgijsko sabranje. Blagi Bog da nas sačuva u svojoj milosti, a mi neprestano da blagodarimo Gospodu na svakome danu i času. Gospod Bog da nam je pomoćnik u sve dane do svršetka sveta i veka! Amin.

Potom se i vladika Gerasim obratio sa nekoliko riječi blagodarnosti.

Preosvećeni vladiko Heruvime, časni oci, neka je na zdravlje i na spasenje post i molitva i Sveta Liturgija, Sveto Pričešće koje smo danas ovde primili. Kao što je Vladika Heruvim rekao, ako primimo u srce Gospoda Isusa Hrista drugačijim ćemo očima gledati na svu tvorevinu oko nas i na sve nas. Gospod nam je dao tu mogućnost da sa nekoliko komponenti više sagledavamo ovaj svet koji je On stvorio, pa i na sve nas ljude. Jer, nije dovoljno samo razumom koji nam je Gospod dao da shvatimo i da razumemo, nego su potrebne i ostale komponente kao što su Stari i Novi zavet, Crkva ispunjena blagodaću Svetoga Duha. Kako kaže Sveti Vladika Nikolaj Žički i Ohridski, onaj koji ima jednu sveću vidi manje nego onaj koji ih ima pet.
Tako nehrišćani imaju razum, samo jednu sveću, razumeju koliko mogu da razumeju ovaj svet, njegovo stvaranje i samoga Boga. Jevrejima je to dato sa neke dve komponente, dva talanta ili dve sveće. Hrišćanima je dato najviše, i razum i Stari i Novi zavet, Crkva i blagodat Svetoga Duha. Današnju jevanđelsku priču možemo da shvatimo i brže i lakše i jednostavnije nego svi ostali. Trebamo da se potrudimo da naše oko bude zaista svetlo, ne samo da ne bismo nešto loše videli, nego trebamo da otvorimo svoje duhovne oči. Duhovne oči nam pokazuju ono što je važnije i pretežnije od onog fizičkog.
Neka ovo današnje zajedničarenje i služenje Svetih Tajni bude na spasenje svima nama i na otvaranje naših duhovnih očiju. Neka Gospod svima vama, pa i nama, da izobilje potrebnih dobara da bismo dostigli naš cilj, a to je zajednica sa Gospodom našim Isusom Hristom. Neka je svima na zdravlje i na spasenje, hvala našem Vladici Heruvimu koji je iz Eparhije osečkopoljske i baranjske došao ovde i podelio našu duhovnu radost.

Scroll To Top
Descargar musica