Proslavljen Patron Eparhije gornjokarlovačke

„O, sveštenomučeniče Savo gornjokarlovački, sa prezviterima svojim časno postradavši, životima svojim Hrista svedočeći, kroz mučeništvo večnost zadobiste, radujući se u liku časnih stradalnika, spomenite i nas grešne koji vas molitveno slavimo.“

 

U utorak 17. jula tekuće godine, u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu, proslavljena je uspomena na patrona Episkopije gornjokarlovačke, Svetog sveštenomučenika Savu gornjokarlovačkog i sa njim postradale sveštenomučenike i mučenike.

Verni narod sa svih krajeva Episkopije gornjokarlovačke, okupilo se danas u Svetom hramu, da jednim ustima i jednim srcem uznese pesmu divnim ugodnicima Božijim, koji postradaše za veru i primiše venac mučeništva na nebesima.

Svetom Arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, uz sasluženje: arhimandrita Mihaila, protoprezvitera-stavrofora Slaviše Simakovića, protoprezvitera Mile Ristića, prezvitera Branka Santrača , đakona Budimira Kokotovića i đakona dr. Gorana Popovića

Sabranju je prisustvovao g. Miladin Dragičević savetnik predsednika Republike Srpske za obnovu, rekonstrukciju i održivi povratak raseljenih i izbeglih lica i odnose sa nevladinim sektorom i verskim zajednicama i g. Vladimir Marijanović, konzul Republike Srbije iz Rijeke.

Nakon osvećenja slavskog kolača i koljiva u čast zaštitnika Episkopije gornjokarlovačke, prigodnom besedom, svim prisutnim Eparhiotima, Episkop Gerasim je čestitao današnji veliki praznik i slavu bogospasavane Eparhije gornjokarlovačke, koja danas radosno slavoslovi bogomudroga Arhijereja, koji veran Hristu u stradanju osta, mučeništva mnoga pretrpivši, radosno u tajnu vječnosti pristupi, slavosloveći Boga istinitog.

Po okončanju sabranja u Svetom hramu Božijem, za sve koji su svojim prisustvom ulepšali proslavu zaštitnika Episkopije gornjokarlovačke, upriličena je Trpeza Ljubavi u manastiru Presvete Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom.

Scroll To Top
Descargar musica