Otuđeno zvono na parohiji kostajničkoj

Na Mitrovdanske zadušnice, u subotu 04. novembra 2023. godine, od strane naših vjernika iz Strmena obaviješteni smo da je sa drvenog zvonika koji se nalazi u neposrednoj blizini temelja hrama Uspenja Svete Ane u Strmenu skinuto jedno zvono. O ovom događaju obavještena je nadležna policijska stanica, a na lice mjesta su izašli policijski službenici. 

Nažalost, ovaj slučaj krađe zvona nije jedini takav slučaj u kostajničkoj parohiji (prethodnih godina su ukradena zvona iz Komogovine i Lovče). Već dugi niz godina zvona su na meti raznih kradljivaca. Za napomenuti je da su zvona hrama u Strmenu preživjela strahote i uništenja Drugog svjetskog rata, ali i ovog poslednjeg vođenog na ovim prostorima. Nedavno su postavljena na drveni zvonik i svojim zvonom davala su snagu novog života malobronim vjernicima Strmena i okolnih mjesta.

Na zvonima je stajao izliven natpis:

OVO ZVONO NABAVIŠE PAROHIJANI CRKVENOBOČKI IZ SELA STRMENA U SPOMEN PRVOJ JUGOSLAVENSKOJ KRALjICI NjEZINOM VELIČANSTVU MARIJI GOD 1930 LjEVAONICA ZVONA GLAS MARIBOR – PRESVJATAJA BOGORODICE SPASI NAS 

Paroh kostajnički protoprezviter – stavrofor Slaviša Simaković

Scroll To Top
Descargar musica