Osvećenje hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Donjem Žirovcu

U četvrtak, 12. jula 2018. godine, na praznik Svetih apostola Petra i Pavla, NЈegovo Preosveštensvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, osvetio je novoobnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Donjem Žirovcu.

Nakon čina tronosanja  hrama, Episkop g. Gerasim služio je svetu arhijerejsku Liturgiju uz saslužnje: protoprezvitera-stavrofora Čede Lukića (Eparhija osečkopoljska i baranjska), protoprezvitera-stavrofora Slaviše Simakovića, protoprezvitera Milidraga Stokanovića, protonamesnika Jugoslava Maksimovića, prezvitera Jovana Galamića, prezvitera Darka Dugonjića i đakona Budimira Kokotovića.

Po okončanom bogosluženju, izvršen je čin blagosiljanja slavskog žita i kolača, povodom današnje hramovne slave.

Besedeći okupljenim vernicima, koji su u velikom broju došli u svoj hram, da proslave ova dva velika ugodnika Božija, Episkop g. Gerasim je čestitao današnji praznik i poučio sve prisutne o značaju današnjeg dana i Svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla, koji behu kao i mi, iste prirode, ali silom Hristovom i verom u Gospoda, osvojili su svet. Oni su bitke vojevali i pobede odnosili bez nasilja i bez oružja, nego su išli širom sveta kao jaganjci među vukovima, stradajući, ali šireći reč Gospodnju.

Ovom prilikom, ceneći nesebično pokazanu ljubav i bezrezervnu duhovnu i materijalnu pomoć pri obnovi hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Donjem Žirovcu, Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, proglasio je g. Milorada Ostojića, rodom iz Donjeg Žirovca, ktitorom novoobnovljenog hrama, koja je pre samo par godina bila ruševina, a sada je doživela Vaskrsenje.Takođe, Episkop se u svojoj besedi zahvalio protoprezviteru-stavroforu Radoslavu Anđeliću, nadležnom parohu, kao i svim priložnicima koji su ugradili sebe u obnovu ove divne svetinje, dodelivši im zahvalnice.

Nakon Liturgijskog sabranja upriličena je Trpeza Ljubavi u porti hrama, za sve koji su svojim prisustvom uveličali današnji praznik.

Scroll To Top
Descargar musica