Molitveni početak Svetog Arhijerejskog Sabora

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve svečano je započeo 9. maja 2019. godine svetom arhijerejskom Liturgijom i činom Priziva Svetog Duha kojima je načalstvovao NJegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej u hramu Vaznesenja Hristovog u manastiru Žiči.

Ovogodišnji Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve otpočeo je u manastiru Žiči Božanstvenom Liturgijom kojom je načalstvovao Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej uz sasluženje Visokopreosvećene gospode Arhiepiskopa ohridskog i Mitropolita skopskog Jovana, Mitropolitâ zagrebačko-ljubljanskog Porfirija i dabrobosanskog Hrizostoma, Preosvećene gospode Episkopâ žičkog Justina, sremskog Vasilija, banatskog Nikanora, novogračaničko-srednjozapadnoameričkog Longina, kanadskog Mitrofana, britansko-skandinavskog Dositeja, vranjskog Pahomija, šumadijskog Jovana, mileševskog Atanasija, budimljansko-nikšićkog Joanikija, diseldorfskog i nemačkog Grigorija, raško-prizrenskog Teodosija, zapadnoameričkog Maksima, istočnoameričkog Irineja, kruševačkog Davida, slavonskog Jovana, austrijsko-švajcarskog Andreja, bihaćko-petrovačkog Sergija, niškog Arsenija, autralijsko-novozelandskog Siluana, buenosaireskog i južno-centralnoameričkog Kirila, dalmatinskog Nikodima, osečko-poljskog i baranjskog Heruvima, zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, vikarnog moravičkog Antonija, vikarnog mohačkog Isihija i umirovljenog kanadskog Georgija.

Sasluživali su i iguman studenički arhimandrit dr Tihon (Rakićević), protojereji-stavrofori Savo Jović i LJubinko Kostić, prezviter Filip Milunović, kao i protođakoni Ivan Gašić i Aleksandar Grujovića. Molitveno su prisustvovali brojni arhijereji Svete Srpske Pravoslavne Crkve.

Poseban povod za sabranje Patrijarha, arhijereja, sveštenstva, monaštva i vernog naroda u Žiči je proslava 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve. Već od ranih jutarnjih časova manastir Žiča je otvorenih kapija dočekivao drage goste koji su stizali iz svih krajeva sveta. Sveštenstvo i monaštvo Eparhije žičke, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa žičkog g. Justina, predvođeni arhimandritom Damjanom (Cvetkovićem) i arhimandritom Savom (Ilićem), srdačno su dočekivali goste pred početak liturgijske proslave značajnog jubileja.

Kao što je to od apostolskih vremena običaj da se jedinstvo projavljuje kroz sabornost, naša Sveta Crkva je danas na svetom mestu manastira Žiče podsetila na srednjovekovne sabore koji su se ovde događali i koji su bili priprema i potvrda dobijene autokefalnosti. Verni narod sa sabrao sa svih strana da sa svojim pastirima i duhovnim ocima proslavi ono što smo na dar dobili od Gospoda i Svetog Save pre 800 godina. Pojanje žičkih sestara je učinilo da bogosluženje bude još divnije, kao što reče Sveti vladika Nikolaj Žički u Nebeskoj Liturgiji: ”heruvimi poju heruviku”. Među vernim narodom bili su i generealni sekretar Predsednika Republike Srbije g. Nikola Selaković, gradonačelnik Kraljeva g. Predrag Terzić, kao i predstavnici političkog i kulturnog života. Da događaj bude predstavljen široj javnosti i ovekovečen za istorijsko sećanje, potrudile su se brojne televizijske ekipe, među kojima i vredna ekipa crkvene televizije Hram.

U obraćanju prisutnima, Njegovo Preosveštenstvo Episkop žički g. Justin je između ostalog rekao:

-Evo nas danas u Svetoj Žiči da dobijemo blagoslov naših predaka za početak rada Svetog Arhijerejskog Sabora. Veliki je blagoslov da imamo kome i za šta da se molimo. Gospod neka daruje da čistog srca pristupimo onome što je pred nama. U oktobru nas čeka velika centralna proslava jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske Pravsolavne Crkve. Neka nas Gospod sa Presvetom Bogorodicom i svima svetima vodi u svemu ovome do Carstva nebeskog. Amin.

Svetom Pričešću je pristupio veliki broj prisutnih, a potom je proizneta molitva Priziva Svetog Duha za početak rada Sabora. U pouci prisutnima Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej je istakao:

-Evo nas u ovome svetom hramu da nastavimo ono što je Sveti Sava započeo ovde sa našim narodom. On je propovedao Jevanđelje i uputio pouku arhijerejima da rukovode Crkvom Božjom koja već evo 800 godina hodi među ostalim autokefalnim Crkvama. Žiča je, po rečima Svetog vladike Nikolaja, ”stara srpska priča”. U njoj smo se sabrali da vidimo šta smo sve u prethodnoj godini uspeli da učinimo, da sagledamo prisutne probleme i uz pomoć Božju nađemo put i rešenje. Naš narod treba da zna da smo svi mi živi hramovi Božji, da je Gospod otac svih nas, a mi braća po Duhu. Crkva smo svi zajedno koji smo kršteni u ime Gospoda koji je za nas stradao i vaskrsao i sa nama u Crkvi prebiva. On ispunjava reči upućene apostolima: da će biti sa nama sve do svršetka veka. On nas se ne odriči nikada, jer je obećao da Crkvu neće nadvladati paklena vrata.

-Treba da imamo na umu da smo članovi Tela Hristovog. Treba to da svedočimo svojim životom. Imamo na koga da se ugledamo. Veliki je broj svetitelja Božjih iz našeg roda. Pozvani smo da hodimo njihovim putem. To je jedini put koji vodi Životu, ostali puteljci vode u smrt. Ovde otvaramo naš Sabor, gde projavljujemo svoje jedinstvo. Glas Božji – glas Crkve čuje se na Saboru. Sve odluke treba da budu saborne. Neka nam Gospod pomogne da u konfuznom vremenu u kome živimo nađemo pravi put, put Hristov. Jedna od najvećih mana našeg naroda je nesloga. Kao brojčano mali narod, možemo opstati jedino u slozi i jedinstvu, kako je Vladika Nikolaj govorio: da nas Gospod složi, oboži i umnoži. Neka je blagoslov ove svetinje u kojoj se nalazimo sa svima vama u vekove. Amin, poručio je NJegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej.

U prostoru priprate manastira Žiče otpočeo je radni deo zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve. Posle doručka koji je poslužen u manastirskoj trpezariji, arhijereji su u manastirskom konaku, koji je svedok stradalne istorije našeg naroda tokom dvadesetog veka, otpočeli sa radnom sednicom.

tekst: protonamesnik Aleksandar R. Jevtić, foto: đakon Dragan Tanasijević

Izvor: www.spc.rs

 

Scroll To Top
Descargar musica