Фотографије порушених и оштећених храмова Баније у земљотресу децембра 2020. године

Храм Васкрсења Господњег у Мајским Пољанама. Први спомен храма на овом месту у Мајским Пољанама, налазимо у шематиму Епархије горњокарловачке из 1755. године, али исто тако и у попису храмова из 1793. Данашњи храм датира из 1820, саграђен је од дрвета, храм је више пута обнављан кроз историју свога постојања, док у ратовима није рушен, Након неколико земљотреса децембра 2020. у потпуности је сравњен са земљом.

Храм Рођења Пресвете Богородице у Глини. Подигнут је 1963. на другој локацији недалеко од места где се налазио стари храм из 1722. који је 1941. у потпуности уништен. У последњим ратним дешавањима 1991-1995. нови храм је опљачкан и погођен у олтарском делу гранатом. Обонова овог храма је започета 2003, а завршена је 2016. Након земљотреса храм је претрпео озбиљна оштећења у виду пуцања зидова и звоника,  и ван богослужбене је употребе. Парохијски дом који се налази уз храм је настрадао тако да је свештеник у Глини остао без дома у којем би живио.

 

Комоговинанакон укидања манастира 1777. године, установљена је парохија са седиштем у Комоговини. Првобитни храм у Комоговини подигнут је у оквиру манастира 1693. од стране митрополита Атанасија Љубојевића избеглог из Сарајева од турског зулума и монаха манстира Моштанице, а посвећен је Светим Архангелима Михаилу и Гаврилу, да би касније 1814. био изграђен зидани храм, који постоји до данас. Овај храм је девастиран и оштећен у Другом светском рату, а након рата уређен је тек толико да би било могуће у њему богослужити. Детаљна обнова храма отпочета је 2010. са новим кровом храма и звоника, а исто тако са унутрашњим уређењем зидова и зидањем и иконостаса. У земљотресу је настрадао звоник који је пукао на неколико места, отларска апсида је пукла на неколико места , такође жбука како у унутрашњости храма тако и са спољашње стране је отпала са зидова, храм је у потпуности ван употребе и није безбедан за коришћење.

Кукурузари са храмом Успења Пресвете Богородице, храм је саграђен 1838. године. У Другом светском рату храм је делимично срушен, а обновљен је 1988, када је делимично оспособљен за богослужбену употребу. Обнова унутрашњости храма отпочета је 2017, зидањем новог иконостаса, уређењем зидова и пода храма. После земљотреса попуцали су зидови у олтарском делу, иконостас, зидови су попуцали, ван употребе је и није безбедан људе. 

Меченчани са храмом Покрова Пресвете Богородице, саграђен 1810. године, делимично рушен у Другом светском рату, а обновљен 1988. Данашњи храм измештен је из места Кнезовљани у Меченчане, а приликом земљотреса је оштећен и ван богослужбене је употребе.

Scroll To Top
Descargar musica