Fotografije porušenih i oštećenih hramova Banije u zemljotresu decembra 2020. godine

Hram Vaskrsenja Gospodnjeg u Majskim Poljanama. Prvi spomen hrama na ovom mestu u Majskim Poljanama, nalazimo u šematimu Eparhije gornjokarlovačke iz 1755. godine, ali isto tako i u popisu hramova iz 1793. Današnji hram datira iz 1820, sagrađen je od drveta, hram je više puta obnavljan kroz istoriju svoga postojanja, dok u ratovima nije rušen, Nakon nekoliko zemljotresa decembra 2020. u potpunosti je sravnjen sa zemljom.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Glini. Podignut je 1963. na drugoj lokaciji nedaleko od mesta gde se nalazio stari hram iz 1722. koji je 1941. u potpunosti uništen. U poslednjim ratnim dešavanjima 1991-1995. novi hram je opljačkan i pogođen u oltarskom delu granatom. Obonova ovog hrama je započeta 2003, a završena je 2016. Nakon zemljotresa hram je pretrpeo ozbiljna oštećenja u vidu pucanja zidova i zvonika, i van bogoslužbene je upotrebe. Parohijski dom koji se nalazi uz hram je nastradao tako da je sveštenik u Glini ostao bez doma u kojem bi živio.

Komogovina, nakon ukidanja manastira 1777. godine, ustanovljena je parohija sa sedištem u Komogovini. Prvobitni hram u Komogovini podignut je u okviru manastira 1693. od strane mitropolita Atanasija Ljubojevića izbeglog iz Sarajeva od turskog zuluma i monaha manstira Moštanice, a posvećen je Svetim Arhangelima Mihailu i Gavrilu, da bi kasnije 1814. bio izgrađen zidani hram, koji postoji do danas. Ovaj hram je devastiran i oštećen u Drugom svetskom ratu, a nakon rata uređen je tek toliko da bi bilo moguće u njemu bogoslužiti. Detaljna obnova hrama otpočeta je 2010. sa novim krovom hrama i zvonika, a isto tako sa unutrašnjim uređenjem zidova i zidanjem i ikonostasa. U zemljotresu je nastradao zvonik koji je pukao na nekoliko mesta, otlarska apsida je pukla na nekoliko mesta , takođe žbuka kako u unutrašnjosti hrama tako i sa spoljašnje strane je otpala sa zidova, hram je u potpunosti van upotrebe i nije bezbedan za korišćenje

 

Kukuruzari sa hramom Uspenja Presvete Bogorodice, hram je sagrađen 1838. godine. U Drugom svetskom ratu hram je delimično srušen, a obnovljen je 1988, kada je delimično osposobljen za bogoslužbenu upotrebu. Obnova unutrašnjosti hrama otpočeta je 2017, zidanjem novog ikonostasa, uređenjem zidova i poda hrama. Posle zemljotresa popucali su zidovi u oltarskom delu, ikonostas, zidovi su popucali, van upotrebe je i nije bezbedan ljude.

 

Mečenčani sa hramom Pokrova Presvete Bogorodice, sagrađen 1810. godine, delimično rušen u Drugom svetskom ratu, a obnovljen 1988. Današnji hram izmešten je iz mesta Knezovljani u Mečenčane, a prilikom zemljotresa je oštećen i van bogoslužbene je upotrebe.

Scroll To Top
Descargar musica