Светосавска академија у Глини

Радујући се празнику Светога оца Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског, са благословом Његовог преосвештенства Епископа горњокарловачког г. Герасима и у организацији са „СКД Просвјета“ Загреб,  у среду, 27. јануара 2021. године свечано је одржана Светосавска академија у „Спомен дому“ у Глини.

Академија је свечано отворена химном Светог Саве у извођењу Јоване Лукић, у присуству Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког г. Герасима, саборског заступника и председника Самосталне демократске српске странке проф. др Милорада Пуповца, отправника послова Амбасаде Србије г. Давора Тркуље, председника савеза за националне мањине Р. Хрватске г. Александра Толнауера, саборске заступнице и потпредседнице СДСС-а гђа. Ање Шимпраге, председника извршног одбора СДСС-а г. Богдана Ркмана, председника СКД Просвјета г. Миле Радовића, потпредседника СКД Просвјета проф. др Синише Таталовића, генералног секретара СКД Просвјета г. Слободана Живковића, члана главног одбора СДСС-а и начелника општине Крњак г. Дејана Михајловића, председника Градске организације СДСС-а г. Душка Жарковића, председница главног пододбора СКД Просвјета гђа. Љубе Врге, градоначелника Глине г. Стјепана Костањевића, начелника општине Двор г. Николе Арбутине и презвитера глинског Горана Каламанде.

На почетку Светосавке академије поздравно слово је одржао г. Миле Радовић, председник СКД Просвјета, Загреб. Затим је Епископ Герасим извршио обред освећења славског колача и кољива у част Светога оца Саве, патрона српског народа.

У својој надахнутој и поучној беседи, Епископ Герасим је говорио о Светоме Сави као примеру јеванђелског живота, о његовом духовном и просветитељском старању за свој народ, рекавши: „Он је одредио крст којим се крстимо, језик којим говоримо, писмо којим пишемо. Он је био: државник, дипломата, књижевник, путник и поклоник, задужбинар, мисионар, лекар, човек Цркве, Христов човек и верни слуга, молитвеник за читав свет, светитељ који је носио мир Божији у себи и са собом, миритељ своје завађене браће и суседних земаља. Услед разних потреба ишао је по целоме свету и многи су га примали са почастима и поштовањем као светитеља Божијег, те га с’тога називамо и човеком васељенске Цркве Христове и многих људи и народа.“ Епископ Герасим је напоменуо и то да су: Савиним путем следиле многе знамените личности нашег Карловачког владичанства причајући најлепшу причу о младом принцу Растку који остави лепоте овога света, постаде монах Сава и предаде живот свој Богу и свом роду.

У уметничком делу програма Свечане академије, етно песме „Прошета се Јовка Кумановка“ и „Свуноћ ми билбил препева“ извела је у својој интерпретацији Јована Лукић.

Scroll To Top
Descargar musica