Svetosavska akademija u Glini

Radujući se prazniku Svetoga oca Save, prvog Arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog, sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima i u organizaciji sa „SKD Prosvjeta“ Zagreb, u sredu, 27. januara 2021. godine svečano je održana Svetosavska akademija u „Spomen domu“ u Glini.

Akademija je svečano otvorena himnom Svetog Save u izvođenju Jovane Lukić, u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa gornjokarlovačkog g. Gerasima, saborskog zastupnika i predsednika Samostalne demokratske srpske stranke prof. dr Milorada Pupovca, otpravnika poslova Ambasade Srbije g. Davora Trkulje, predsednika saveza za nacionalne manjine R. Hrvatske g. Aleksandra Tolnauera, saborske zastupnice i potpredsednice SDSS-a gđa. Anje Šimprage, predsednika izvršnog odbora SDSS-a g. Bogdana Rkmana, predsednika SKD Prosvjeta g. Mile Radovića, potpredsednika SKD Prosvjeta prof. dr Siniše Tatalovića, generalnog sekretara SKD Prosvjeta g. Slobodana Živkovića, člana glavnog odbora SDSS-a i načelnika opštine Krnjak g. Dejana Mihajlovića, predsednika Gradske organizacije SDSS-a g. Duška Žarkovića, predsednica glavnog pododbora SKD Prosvjeta gđa. Ljube Vrge, gradonačelnika Gline g. Stjepana Kostanjevića, načelnika opštine Dvor g. Nikole Arbutine i prezvitera glinskog Gorana Kalamande.

Na početku Svetosavke akademije pozdravno slovo je održao g. Mile Radović, predsednik SKD Prosvjeta, Zagreb. Zatim je Episkop Gerasim izvršio obred osvećenja slavskog kolača i kolјiva u čast Svetoga oca Save, patrona srpskog naroda.

U svojoj nadahnutoj i poučnoj besedi, Episkop Gerasim je govorio o Svetome Savi kao primeru jevanđelskog života, o njegovom duhovnom i prosvetiteljskom staranju za svoj narod, rekavši: „On je odredio krst kojim se krstimo, jezik kojim govorimo, pismo kojim pišemo. On je bio: državnik, diplomata, književnik, putnik i poklonik, zadužbinar, misionar, lekar, čovek Crkve, Hristov čovek i verni sluga, molitvenik za čitav svet, svetitelj koji je nosio mir Božiji u sebi i sa sobom, miritelj svoje zavađene braće i susednih zemalja. Usled raznih potreba išao je po celome svetu i mnogi su ga primali sa počastima i poštovanjem kao svetitelja Božijeg, te ga s’toga nazivamo i čovekom vaseljenske Crkve Hristove i mnogih ljudi i naroda.“ Episkop Gerasim je napomenuo i to da su: „Savinim putem sledile mnoge znamenite ličnosti našeg Karlovačkog vladičanstva pričajući najlepšu priču o mladom princu Rastku koji ostavi lepote ovoga sveta, postade monah Sava i predade život svoj Bogu i svom rodu.“

U umetničkom delu programa Svečane akademije, etno pesme „Prošeta se Jovka Kumanovka“ i „Svunoć mi bilbil prepeva“ izvela je u svojoj interpretaciji Jovana Lukić.

Scroll To Top
Descargar musica