Света Архијерејска Литургија у Недељу Цвијетну у храму Светог Оца Николаја у Ријеци

У Недељу Цвијетну, дана 09.04.2022. године Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог Оца Николаја у Ријеци. 

Епископу су саслуживали: протопрезвитер-ставрофор Мићо Костић, протопрезвитер Јован Галамић и протођакон Небојша Анђић. Богослужење су својим велелепним појањем уљепшали појци хора из Љубљане на челу са Сашом Кнежевићем.

Након завршеног литургијског сабрања епископ Герасим извршио је чин освећења маслинових гранчица те се бесједом обратио вјерницима који су се окупили у великом броју.

Данас се, драга браћо и сестре, молитвено сјећамо и празнујемо улазак Господа нашега Исуса Христа у Јерусалим. Велики број људи је изашао да дочека Христа, а дочекивали су га са цвијећем и палминим гранчицама које су простирали испред њега, као када се дочекује владар – господар. Многи су тада очекивали да ће Христос бити спаситељ овоземаљски – политички, да ће их избавити од робовања другим народима и окупаторима, али Он не улази на коњу који је симбол војсковође и ослободитеља, он улази сједећи на магарету – кротак и смирен, сасвим супротно од онога што су многи очекивали. Међутим за оне који вјерују у Њега Он и јесте ослободитељ, Он нас је ослободио од смрти и робовања гријеху. Управо са том мисијом је дошао на овај свет и узео обличје свога слуге, а исти тај слуга умјесто да му кличе, као при Његовом уласку у Јерусалим “Осана во вишњих, благословен који долази у име Господње”, само за пар дана клицаху “Распни га, распни.” Иста она творевина Божија коју Он сам створи, дрзну се да га осуди на смрт и да га разапне…

Scroll To Top
Descargar musica