Sveta Arhijerejska Liturgija u Nedelju Cvijetnu u hramu Svetog Oca Nikolaja u Rijeci

U Nedelju Cvijetnu, dana 09.04.2022. godine Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Oca Nikolaja u Rijeci. 

Episkopu su sasluživali: protoprezviter-stavrofor Mićo Kostić, protoprezviter Jovan Galamić i protođakon Nebojša Anđić. Bogosluženje su svojim velelepnim pojanjem uljepšali pojci hora iz Ljubljane na čelu sa Sašom Kneževićem.

Nakon završenog liturgijskog sabranja episkop Gerasim izvršio je čin osvećenja maslinovih grančica te se besjedom obratio vjernicima koji su se okupili u velikom broju.

Danas se, draga braćo i sestre, molitveno sjećamo i praznujemo ulazak Gospoda našega Isusa Hrista u Jerusalim. Veliki broj ljudi je izašao da dočeka Hrista, a dočekivali su ga sa cvijećem i palminim grančicama koje su prostirali ispred njega, kao kada se dočekuje vladar – gospodar. Mnogi su tada očekivali da će Hristos biti spasitelj ovozemaljski – politički, da će ih izbaviti od robovanja drugim narodima i okupatorima, ali On ne ulazi na konju koji je simbol vojskovođe i osloboditelja, on ulazi sjedeći na magaretu – krotak i smiren, sasvim suprotno od onoga što su mnogi očekivali. Međutim za one koji vjeruju u Njega On i jeste osloboditelj, On nas je oslobodio od smrti i robovanja grijehu. Upravo sa tom misijom je došao na ovaj svet i uzeo obličje svoga sluge, a isti taj sluga umjesto da mu kliče, kao pri Njegovom ulasku u Jerusalim “Osana vo višnjih, blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje”, samo za par dana klicahu “Raspni ga, raspni.” Ista ona tvorevina Božija koju On sam stvori, drznu se da ga osudi na smrt i da ga razapne…

Scroll To Top
Descargar musica