Историјски дан за петрињску парохију

Након три године интезивних разговора и тражења решења за обнову разореног храма Светог Спиридона Чудотворца, те израде пројектне документације ових дана је од стране града Петриње коначно издата грађевинска дозвола којом се дозвољава изградња новог храма на локацији претходно уништеног 1991. године.

И поред чињенице да парохији петрињској припада 55 градских и сеоских насељених места, град Петриња последњих 27 година представља једно од ретких административних и духовних седишта на подручју Епархије горњокарловачке који нема свој парохијски храм, већ се сва богослужења врше у импровизованој капели.

Да подсетимо, први храм Светог Спиридона изграђен је 1785. године у строгом центру града. Исте године храм је освећен од стране Епископа Јована Јовановића. По налогу Усташког стана у Петрињи, а од стране зидарског предузетника Цветнића из Жупића, 1941. године црква је срушена. Рушење је трајало дуго, све до краја године. Са црквом је нестао готово сав покретни и непокретни инвентар. Педесетак метара даље од првобитног храма 1976. године подигнут је нови храм, који је затим срушен почетком рата деведесетих година, тачније 1991. године. Пројекат за нови храм израдио је Пројектни биро Српске православне цркве из Београда. Пошто је храм 1991. године срушен, 1994. године започела је изградња трећег храма, али су започети радови прекинути 1995. године, те су зидове храма који су до тада подигнути срушиле петрињске градске власти булдожерима у месецу априлу 1997. године. Обзиром да је и овај храм уништен, преостали малобројни верници били су принуђени да се сабирају на светим богослужењима у парохијском дому, у којем је некадашња дневна соба преуређена и до данас врши улогу богослужбеног простора.

Након 27 година, милошћу Божијом, верни народ петрињског краја поново ће добити свој свети храм, који му одувек припада.

Грађевинска дозвола за изградњу храма представља велики искорак, али и почетак пута, због чега вас позивамо да у наредном периоду умножимо молитве и удружимо снаге како бисмо у што скоријем року започели радове на изградњи петрињске светиње – храма Светог Спиридона Чудотворца.

Протојереј Саша Умићевић, парох петрињски

Scroll To Top
Descargar musica