Istorijski dan za petrinjsku parohiju

Nakon tri godine intezivnih razgovora i traženja rešenja za obnovu razorenog hrama Svetog Spiridona Čudotvorca, te izrade projektne dokumentacije ovih dana je od strane grada Petrinje konačno izdata građevinska dozvola kojom se dozvoljava izgradnja novog hrama na lokaciji prethodno uništenog 1991. godine.
I pored činjenice da parohiji petrinjskoj pripada 55 gradskih i seoskih naseljenih mesta, grad Petrinja poslednjih 27 godina predstavlja jedno od retkih administrativnih i duhovnih sedišta na području Eparhije gornjokarlovačke koji nema svoj parohijski hram, već se sva bogosluženja vrše u improvizovanoj kapeli.
Da podsetimo, prvi hram Svetog Spiridona izgrađen je 1785. godine u strogom centru grada. Iste godine hram je osvećen od strane Episkopa Jovana Jovanovića. Po nalogu Ustaškog stana u Petrinji, a od strane zidarskog preduzetnika Cvetnića iz Župića, 1941. godine crkva je srušena. Rušenje je trajalo dugo, sve do kraja godine. Sa crkvom je nestao gotovo sav pokretni i nepokretni inventar. Pedesetak metara dalje od prvobitnog hrama 1976. godine podignut je novi hram, koji je zatim srušen početkom rata devedesetih godina, tačnije 1991. godine. Projekat za novi hram izradio je Projektni biro Srpske pravoslavne crkve iz Beograda. Pošto je hram 1991. godine srušen, 1994. godine započela je izgradnja trećeg hrama, ali su započeti radovi prekinuti 1995. godine, te su zidove hrama koji su do tada podignuti srušile petrinjske gradske vlasti buldožerima u mesecu aprilu 1997. godine. Obzirom da je i ovaj hram uništen, preostali malobrojni vernici bili su prinuđeni da se sabiraju na svetim bogosluženjima u parohijskom domu, u kojem je nekadašnja dnevna soba preuređena i do danas vrši ulogu bogoslužbenog prostora.
Nakon 27 godina, milošću Božijom, verni narod petrinjskog kraja ponovo će dobiti svoj sveti hram, koji mu oduvek pripada.
Građevinska dozvola za izgradnju hrama predstavlja veliki iskorak, ali i početak puta, zbog čega vas pozivamo da u narednom periodu umnožimo molitve i udružimo snage kako bismo u što skorijem roku započeli radove na izgradnji petrinjske svetinje – hrama Svetog Spiridona Čudotvorca.

Protojerej Saša Umićević, paroh petrinjski

Scroll To Top
Descargar musica