Епископ Герасим: Када ми обнављамо храмове – храмови ће обновити нас!

У суботу 30.07.2022. године, када молитвено прослављамо Свету Мученицу Марину – Огњена Марија, Његово Преосвештенство Епископ горњкарловачки Г. Герасим осветио је храм посвећен Светом Пророку Илији у мјесту Јовац. 

У наставку чина освећења служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао епископ Герасим, а саслуживали су: архимандрит мр. Наум (Милковић), протопрезвитер – ставрофор Милидраг Стокановић, протопрезвитер Југослав Максимовић, презвитер Горан Каламанда и протођакон Небојша Анђић. 

Након завршене Свете Евхаристије, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим наградио је орденом новомученика горњокарловачких господина Мирослава Мркшића и господина Срећка Ловрића, а потом уручио епархијске захвалнице свима онима који су показали безрезервну љубав, те духовну и материјалну помоћ при обнови и изградњи храмова, парохијских домова и других црквених објеката. 

Епископ Герасим честитао је свим вјерницима данашњи празник и освећење цркве, те у својој архипастирској бесједи рекао: 

“Свети храмови се подижу да се у њима свршава Света Литургија, како би се људи кроз Свето Причешће сједињавали са Богом – што је насушно и потребно свима. Сједињавање са Богом значи грађење храма Божијег у нама самима, а када имамо храм Божији у свом телу управо онда Господ даје непролазна блага, тако драга браћо и сестре нека би Господ даровао своја блага свима вама који сте духовно и материјално притекли у помоћ при обнови овог храма. Јер када ми обнављамо храмове, храмови ће обновити нас, а наше обновљење јесте битно ради душе наше, душе која треба да буде у наручју Бога Живога. Као што се звоник уздиже небу под облаке тако и ми треба да себе узносимо Господу и да му благодаримо за сва добра која нам даје у сваком тренутку нашег живота.”

 

Scroll To Top
Descargar musica