Episkop Gerasim: Kada mi obnavljamo hramove – hramovi će obnoviti nas!

U subotu 30.07.2022. godine, kada molitveno proslavljamo Svetu Mučenicu Marinu – Ognjena Marija, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjkarlovački G. Gerasim osvetio je hram posvećen Svetom Proroku Iliji u mjestu Jovac. 

U nastavku čina osvećenja služena je Sveta Arhijerejska Liturgija kojom je načalstvovao episkop Gerasim, a sasluživali su: arhimandrit mr. Naum (Milković), protoprezviter – stavrofor Milidrag Stokanović, protoprezviter Jugoslav Maksimović, prezviter Goran Kalamanda i protođakon Nebojša Anđić. 

Nakon završene Svete Evharistije, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim nagradio je ordenom novomučenika gornjokarlovačkih gospodina Miroslava Mrkšića i gospodina Srećka Lovrića, a potom uručio eparhijske zahvalnice svima onima koji su pokazali bezrezervnu ljubav, te duhovnu i materijalnu pomoć pri obnovi i izgradnji hramova, parohijskih domova i drugih crkvenih objekata. 

Episkop Gerasim čestitao je svim vjernicima današnji praznik i osvećenje crkve, te u svojoj arhipastirskoj besjedi rekao: 

“Sveti hramovi se podižu da se u njima svršava Sveta Liturgija, kako bi se ljudi kroz Sveto Pričešće sjedinjavali sa Bogom – što je nasušno i potrebno svima. Sjedinjavanje sa Bogom znači građenje hrama Božijeg u nama samima, a kada imamo hram Božiji u svom telu upravo onda Gospod daje neprolazna blaga, tako draga braćo i sestre neka bi Gospod darovao svoja blaga svima vama koji ste duhovno i materijalno pritekli u pomoć pri obnovi ovog hrama. Jer kada mi obnavljamo hramove, hramovi će obnoviti nas, a naše obnovljenje jeste bitno radi duše naše, duše koja treba da bude u naručju Boga Živoga. Kao što se zvonik uzdiže nebu pod oblake tako i mi treba da sebe uznosimo Gospodu i da mu blagodarimo za sva dobra koja nam daje u svakom trenutku našeg života.”

 

Scroll To Top
Descargar musica