Слава Светобогородичиног манастира у Доњем Будачком

Евхаристијским сабрањем, дана 25. јула 2021. године, у манастирском храму Светих апостола Петра и Павла у Доњем Будачком, молитвено је прослављена успомена на чудотворну Икону Пресвете Богородице Тројеручице, заштитнице ове Свештене обитељи.

Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски Г. Херувим, уз саслужење домаћина, Епископа горњокарловачког Г. Герасима.

Преосвећеним Епископима су саслуживали: архимандрит Михаило (Вукчевић), протопрезвитер Јован Галамић, презвитер Бранко Сантрач, презвитер Горан Каламанда, протођакон Небојша Анђић и ђакон Војислав Николић (Епархија осечкопољска и брањска).

По заамвоној молитви Епископ Г. Херувим је осветио славске дарове хлеб и жито који су принесени у част Мајке Божије, која је заштитница и Покровитељка овог Светобогородичног манастира.

По окончању сабрања Епископ Герасим је заблагодарио свим присутнима на посети и заједничком служењу поводом манастирске славе. У својој архипастирској беседи Епископ Херувим је између осталога рекао: Љубав Божија увек надилази нашу грешност, она увек улива у нама наду и снагу и даје нам могућност да поново можемо бити у заједници са Богом. Његова љубав према човеку је неограничена, љубав која се непрестано даје свима нама да осетимо и испунимо исту љубав у Светом литургијском сабрању. Живети литургијски, живети у духу Истине јесте суштина свакога хришћанина и то је управо сведочанство промисла и љубави Божије, зато љубав Божија свакога од нас враћа на стазе покајања и Вечнога живота. Икона Мајке Божије Тројеручице управо сведочи пут нашега спасења, јер нас увек подсећа на пут Царства Божијег, а она, мајка Божијa  јесте управо показатељ старања, спасења и љубави Божије, према човеку и целокупној твари.

Радост празника увеличана је трпезом љубави у манастирском конаку, трудом архимандрита Наума (Милковића).

На данашњи дан (25. 07. 2004. г.) навршило се и 17 година од хиротоније Његовог Преосвештенства Епископа г. Герасима и увођења у трон Епископа горњокарловачких.

Scroll To Top
Descargar musica