Света Архијерејска Литургија у Саборном храму у Плашком

У суботу, 14. октобра 2023. године, Светом Архијерејском Литургијом у плашчанском саборном храму, свечано и молитвено је прослављен празник Покрова Пресвете Богородице.

Светим Евхаристијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим, уз саслужење архимандрита Наума (Милковића), протопрезвитера Милана Симића, протопрезвитера Јована Галамића, протонамјесника Николе Малобабића, презвитера Саше Лончине, ђакона Александра Дмитровића (епархија аустријско – швајцарска) и протођакона Небојше Анђића.

Након заамвоне молитве, Епископ Герасим је заједно са свештенством и вјерним народом осветио славске дарове – колач и жито, који су принесени у славу Божију и у част данашњег празника, а потопм се обратио вјерном народу рекавши: 

Сабрали смо се драга браћо и сестре како бисмо прославили празник Покрова Пресвете Богородице. Празник који се прославља још од 10. вијека када се Пресвета Богородица са покровом у рукама надвила над православни народ који се молио у Богородичиној цркви званој Влахерне у Цариграду. Тиме је Пресвета Богородица показала да је она Покровитељица свих који се Њој обраћају и који се у њено име обраћају њеном сину Господу нашем Исусу Хрису.
…Данас смо у Светом Јеванђељу могли чути причу о Марти и Марији. Марти која се трудила радећи како би што боље угостила Господа Исуса Христа и Марији која је сједећи слушала учење Христово. Господ нас у овој причи учи да је Маријин дио, то јесте Ријеч Божија која је непролазна, много важнија од овоземаљских брига и тјелесних угођаја. Свакако да је храна потребна нама људима за одржавање овоземаљског живота, али да много у томе не уживамо и не сујетимо се него управо да користимо онолико колико је потребно, јер птице небеске и љиљани пољски нити сију нити жању али и не пропадају, јер Господ се о њима брине. Исто тако драга браћо и сестре препустимо своје бриге Вољи Божијој, јер Бог нас никада оставити неће, а данашњи празник нам је управо потврда тога. Нека Господ и Пресвета Богородица свима вама, али и свим људима који се понизно и са смирењем обраћају Господу и Његовој мајци буду увијек на помоћи.

Са нама требао да буде данас и владика аустријско – швајцарски Андреј, који је нажалост због својих обавеза морао да одгоди своју посјету за неку другу прилику. Он је послао двојицу својих ђакона и секретара који су саслуживали са нама и они преносе благослове и поздраве нашег драгог владике Андреја који поручује свима вама да истрајете у вјери како би сви заједно били у Христовој лађи која води ка спасењу.

Scroll To Top
Descargar musica