Света Архијерејска Литургија у Карловцу

У недељу 2. по Духовима, 04. јула 2021. године, а када молитвено прослављамо Светог мученика Јулијана Тарсијског и Преподобну Анастасију Српску, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим началствовао је Светим евхаристијским сабрањем у Саборном храму Светог Оца Николаја Мирликијског Чудотворца у Карловцу.

Епископу Герасиму су саслуживали: протопрезвитер – ставрофор Радослав Анђелић, протопрезвитер Дарко Дугоњић и протођакон Небојша Анђић.

У својој архипастирској беседи Преосвећени Епископ Герасим је рекао: У данашњем Светом Јеванђељу смо чули како су призвани Свети апостоли, да преносе кроз свет реч Христову, речи Јеванђеља, учење Господње, позвани су обични рибари да проповедају и сведоче  Христа, али свако ко проповеда реч Господњу мора да живи вером и човек почиње истински да живи онда када схвати да сва љубав његова припада понајвише Христу, када то разумемо и када се Господ усели у нас, онда ми људи имамо ту снагу да и ако неспремни, проповедамо реч Божију и сведочимо Његово Васкрсење. Када се Господ усели у срца наша, сваки грех и све што нас дели од Господа ишчезава из нашега срца. Господ апостоле позива на такву велику и узвишену службу где им говори да ће их начинити ловцима људи, да када крену да проповедају реч Христову онда ће они том истом речју, љубављу Христовом ловити душе људске. Поука данашње Јеванђелске приче јесте да и ми обични људи благодаћу Духа Светога, слушајући реч Божију управо и сами постанемо ловци људи. Сведочећи Христа ми заправо исповедамо име Божије и друге призивамо у заједницу са Њим.

Scroll To Top
Descargar musica