Отуђено звоно на парохији костајничкој

На Митровданске задушнице, у суботу 04. новембра 2023. године, од стране наших вјерника из Стрмена обавијештени смо да je са дрвеног звоника који се налази у непосредној близини темеља храма Успења Свете Ане у Стрмену скинуто једно звоно. О овом догађају обавјештена је надлежна полицијска станица, а на лице мјеста су изашли полицијски службеници. 

Нажалост, овај случај крађе звона није једини такав случај у костајничкој парохији (претходних година су украдена звона из Комоговине и Ловче). Већ дуги низ година звона су на мети разних крадљиваца. За напоменути је да су звона храма у Стрмену преживјела страхоте и уништења Другог свјетског рата, али и овог последњег вођеног на овим просторима. Недавно су постављена на дрвени звоник и својим звоном давала су снагу новог живота малоброним вјерницима Стрмена и околних мјеста.

На звонима је стајао изливен натпис:

ОВО ЗВОНО НАБАВИШЕ ПАРОХИЈАНИ ЦРКВЕНОБОЧКИ ИЗ СЕЛА СТРМЕНА У СПОМЕН ПРВОЈ ЈУГОСЛАВЕНСКОЈ КРАЉИЦИ ЊЕЗИНОМ ВЕЛИЧАНСТВУ МАРИЈИ ГОД 1930 ЉЕВАОНИЦА ЗВОНА ГЛАС МАРИБОР – ПРЕСВЈАТАЈА БОГОРОДИЦЕ СПАСИ НАС 

Парох костајнички протопрезвитер – ставрофор Славиша Симаковић

Scroll To Top
Descargar musica