Свештени спомен Светог оца Данила Исповедника

Неустрашивог весника православне вере показао си Цркви, Господе, преподобног оца нашег Данила, који примером храбрости против клеветника праве вере, непрестано утврђује народ твој. Његовим молитвама, просвети нас божанском светлошћу да те хвалимо, Христе, Спаситељу душа наших. (Стихира на Господи возвах, Светом Данилу Исповеднику)

Свештени спомен Светог оца Данила Исповедника, Епископа карловачког и плашчанског, а благословом Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког г. Герасима, 08. фебруара 2021. године, свечано и молитвено се почео празновати вечерњим богослужењем на којем је началствовао Преосвећени владика Герасим, а коме су саслуживали протопрезвитер-ставрофор Радослав Анђелић и ђакон Будимир Кокотовић у Саборном храму Светог оца Николаја Mирликијског Чудотворца у Карловцу.

Пре почетка вечерње службе, а поводом 250. година од упокојења блажене успомене Епископа Данила (Јакшића), Епископ Герасим је служио парастос уз саслужење свештенства Епархије гороњокарловачке.

Епархија горњокарловачка је у својој историји имала значајне и богољубиве Архијереје, који су својим радом и делом, како духовно тако и културно васпитали народ овога краја и тиме оставили неизбрисив и незабораван траг који и данас сведочи и подсећа на њихов труд, рад и веру у Васкрслог Христа. Попут многих исповедника, несумњиво је сведок Христовог васкрсења и Свети Данило, кога је прото карловачки Манојло Грбић у своме делу „Карловачко владичанство“ из 1891. године описао следећим речима: „народ овог владику и данас зове „свети владика Јакшић“, и од свијех осталих владика остао је он у најљепшој успомени код нашег народа.“ Владика горњокарловачки Данило „живео је строго калуђерски. Непрестано је постио по калуђерским правилима, меса није јео никада од како се закалуђерио. Он је врло мало на себе трошио, па је и од својих врло малих прихода – оставио иза себе прекрасне задужбине, које су му обесмртили име и спомен на многе векове.“.

Молитвама светог Данила карловачког и плашчанског, Господе Исусе Христе Боже нас, помилуј нас! Амин!

Scroll To Top
Descargar musica