Патријарху српском Порфирију и архијерејима забрањен улазак на Косово и Метохију

Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија, који је са још седморицом архијереја требало да, по устаљеној процедури, у поподневним часовима допутује у седиште Српске Православне Цркве, манастир Пећку Патријаршију, ради почетка редовног годишњег заседaња Светог Архијерејског Сабора, на административном прелазу Мердаре су зауставили службеници привремених власти у Приштини и, без икаквог образложења, саопштили да им је забрањен улазак у Покрајину.

Са становишта људских права и слобода било ког човека, одлука да се поглавару Српске Православне Цркве и епископима забрани долазак у  древно седиште Српске Православне Цркве јесте неразумна и  неприхватљива, у исто време је тачна  слика положаја Српске Цркве и  српског народа на Косову и Метохији.

Патријарх апелује  на све који имају утицај на ситуацију на Косову и Метохији да учине оно што до  њих стоји да се престане са флагрантним кршењем људских права српског народа, па и права на слободу кретaња српског патријарха, епископа и свештенства. Патријарх Порфирије неће оставити свој народ на Косову и Метохији и учиниће све што је могуће да се са њим сретне и да се са њим заједно помоли Богу што пре буде могуће.

Заседање Светог Архијерејског Сабора почеће са радом сутра у храму Светог  Саве на Врачару где ће Света архијерејска Литургија, уз саслужење свих архијереја, почети у 9.00 часова.

Извор: www.spc.rs

Scroll To Top
Descargar musica