Отворено обраћање свештенства и верујућег народа Запорожске епархије Украјинске Православне Цркве патријарху Константинопољском Вартоломеју

Христос посреди нас, драги моји читаоци!

Данас смо ми, свештенство Запорожске епархије, имали радост братског јединства у тајнама Исповести, Јелеосвећења и Евхаристије. При томе је била могућност да се дискутује о процесима који се дешавају у религиозној сфери. Због тога смо донели одлуку да се јавно обратимо узрочнику данашњих невоља за нашу Украјинску Православну Мајку – Цркву. Надамо се да ће ово обраћање наићи на одјек како међу верним чадима УПЦ, тако и изван Њених граница.

Отворено обраћање свештенства и верујућег народа Запорожске епархије Украјинске Православне Цркве патријарху Константинопољском Вартоломеју.

У последњих неколико година наша Црква је изложена директним прогонима. Заузето је стотине храмова, лишени су нормалног црквеног живота десетине хиљада њихових парохијана. Многи од њих су пребијени од стране прогонитеља до крви, а некима су нанесене телесне повреде, све до тога да су многи од њих остали инвалиди, пошто им је током напада нанесена непоправљива штета по здравље. Један од таквих је свештеник Леонид Деликатни (Деликатный), настојатељ храма Архистратига Михаила села Задубровка Черновицке области – који се упокојио, бранећи свој храм. Радикали се не стиде да скрнаве наше храмове, неретко подмећући пожаре.

За све ово Ви сте одговорни непосредно, као патријарх Константинопољски! Управо према Вашој одлуци из разних неканонских структура је створена “Святейшая церковь Украины”, која себе именује “Православном Црквом Украјине”, чији клирици и симпатизаери се баве горе поменутим безчинствима и разбојништвом.

На Вашим рукама је смрт свештеника, крв и сузе наших верника, прогнаних из храмова где су се молили и њихови преци!

Ви волите да причате о очинској бризи о “Вашем” стаду у Украјини. А у чему се она огледа? У подршци расколничкој и разбојничкој политици од Вас легализованој црквеној структури? То није брига, то је истинско лицемерство и подлост не само пред људима, већ и пред Богом.

На жалост, нисте обавештени о томе шта су представници структура које свесрдно подржавате урадили током скорашњег преотимања храма Рођења Христовог у Ивано-Франковску. Не знате да су ваше присталице употребиле нервно-парализирајући гас против парохијана поменутог храма! Међутим, ово није чак ни најшокантније. У преотетом храму, ваше верне слуге у мантијама лицемерно, пред камерама, организовали су молитву. Том приликом дозвољавајући женама да неометано улазе у олтар (најсветији дио храма), а маскирани милитанти узвикују увредљиве пароле против наше Украјинске православне мајке Цркве. Све то изгледало је као израз стварног сатанизма!

Од 2018. године нисте ниједном изразили протест против таквих незаконитих радњи. Нити сте позвали своју ”духовну децу” да прекину са преотимањем храмова и да престану да чине злочинства према верним чадима Украјинске Православне Цркве.

Шутите и сад, када власти покушавају да узму светињу наше Цркве – Кијево-Печерску Лавру, и да се изругивају и скрнаве над моштима светих и преподобних отаца Кијево-Печерских, претварајући их у “музејске експонате”. Шутњом сами себе осуђујете! Вашим неоглашавањем о расколничким безчинствима подржвате оне који тврде да власти Турске имају право да од Свете Софије, духовног центра целог Православног света, направе џамију.

Међутим, ваш став је разумљив – колико год се трудили да сакријете свој циљ, радите све да крајње уништите канонско Православље у Украјини, покушавајући да уклоните једину озбиљну препреку у виду нас, верне деце Украјинске Православне Цркве, са пута стварања нове уније на нашој земљи – између ваших присталица и украјинских гркокатолика.

Због тога не вапијемо Вам и ништа не тражимо, али изражавамо наш став о вашој позицији. Улажемо напоре да верници других Помесних Цркава буду упознати о овоме.

Наш глас је глас обичних људи, а не високих државних службеника, из чијих уста добијате пријатну, али одвојену од стварности црквеног живота, информацију. Наш глас је глас дубоко верујућег народа, који чврсто стоји на канонском основу, што значи – глас истине, на жалост, крајње непријатан за Вас.

Ви нисте добри пастир. Јер овце нашег стада пате и страдају због последица Ваших одлука за Украјину, као и због игнорисања па чак и подстицања Ваших присталица на злочине.

Према канонима Цркве и општеприхваћеном тумачењу истих, Ви нисте имали и немате никакво право да се мешате у црквене послове друге помесне Цркве на Украјини.

Уверени смо да је основа страдања наше Цркве у Вашој жељи да постанете папа православног света.

Из Светог Писма знамо да ни власт, ни надање у кнезове људске, ни велико лично самопоуздање никада не могу да ставе човека изнад Бога, јер само у Његовим рукама су наше судбине и наша будућност.

Надамо се да памтите речи Јеванђеља: “Тешко оном човеку, кроз кога долази саблазан”, као и то да је Божији Суд неизбежан.

Зато, уздајући се у Божију милост, чекамо дан када ће Всеправославни Сабор осудити како концепцију “првог без равних” (источног папе), тако и раскол Православне Цркве, који сте Ви изазвали.

Свештенство и верници Запорожске епархије Украјинске Православне Цркве.

Scroll To Top
Descargar musica