Молитвени почетак Светог Архијерејског Сабора

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве је отпочео 14. маја 2024. године светом архијерејском Литургијом којом је, у Спомен храму Светог Саве на Врачару са почетком у 9 часова, началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уз саслужење отачаствених архијереја. 

– Браћо архијереји, браћо и сестре, као што смо чули у дивној беседи владике Игњатија да све има своје извориште и свој почетак и да се све враћа светој Литургији, да је она почетак и циљ нашег живота, тако и ми архијереји сабрани са свих страна света овде, у заветном храму Светог Саве, светом Литургијом смо започели Свети Архијерејски Сабор – истакао је патријарх Порфирије и нагласио:

– Свету Литургију би требало данас, као што сви знате, да служимо у Пећкој Патријаршији, али актуелне власти у Приштини нису дозволиле да уђемо у Пећку Патријаршију. Затворили су административну линију и врата Пећке Патријаршије за нас. Међутим, ми знамо да као што све бива по промислу Божјем, по вољи Божјој, и то није без неког смисла. Исто тако знамо, нарочито у ове дане, да у Христу нема пораза, да је Он својим Васкрсењем показујући љубав према нама људима, према Цркви својој, потврдио и показао да је у Њему свака победа и зато смо сигурни да ће се врата Пећке Патријаршије пре или касније по промислу Божјем отворити не само за нас него за сваког човека, за све људе добре воље.

– Браћо и сестре, Црква је Тело Христово, такође смо то чули у беседи владике Игњатија, и све што ради један тиче се и другога. Тако и ми архијереји смо сабрани да пре свега у љубави, јединству и међусобном разумевању, благодаћу Божјом, како и каже молитва коју смо прочитали, чинимо оно што је најбоље за спасење народа Божјег. Стога су молитве ваше не само добродошле него и неопходне. Молимо вас да се молите да и овај Сабор, као и сваки до сада, прође у миру и љубави, а да послужи изграђивању Тела Христовог. Христос Васкрсе! – закључио је патријарх Порфирије.

***

На основу члана 59 Устава Српске Православне Цркве, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве је сазвао Свети Архијерејски Сабор у његово редовно заседање које требало да свечано почне данас саборном светом Литургијом са Призивом Духа Светог у храму Светих Апостола у ставропигијалној лаври Пећкој Патријаршији. Међутим, услед скандалозне одлуке приштинских власти да забране улазак Патријарху српском и отачаственим архијерејима на Косово у Метохију света Литургија и чин Призива Духа Светог служени су јутрос у храму Светог Саве на Врачару.

Радни део највишег јерархијског, црквено-законодавног и црквено-судског тела Српске Православне Цркве, под председништвом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и уз учешће високопреосвећене и преосвећене господе епархијских архијереја, започеће данас у крипти Спомен храма Светог Саве на Врачару. По процедури одређеној Пословником о раду, заседање почиње усвајањем дневног реда који чине приспели предмети достављени од стране Светог Архијерејског Синода, а наставља се разматрањем извештаја о архипастирском раду свих епархијских архијереја, централних црквених тела, органа и завода. На крају заседања Сабор ће о свом раду издати саопштење за јавност.

Извор: www.spc.rs

Scroll To Top
Descargar musica