КЊИГА: Православна општина у Ријеци (1720-1868)

Присуство представника свих цркава које дјелују у Ријеци, представника локалне власти, узваника одабраних са листе јавних радника Ријеке, потврдило је да чин презентације књиге има верску, научну и политичку важност. Та могућност да се догађај може посматрати са разних аспеката, коју су уочили медији, разлог је њиховог продуженог интереса који надилази књигу саму по себи.


Опширније. . .

 
 
  ЧАСОПИС: Св. Сава Горњокарловачки

БЛАГОСЛОВ ВЛАДИКЕ ФОТИЈА
У мученичким и исповедничким покушајима оживљавања страдалне Епархије горњокарловачке, покрећемо епархијски лист Св. Сава Горњокарловачки, који ће ако Бог да, представљати преглед свега онога што је значајно у животу ове епархије СПЦ. Мотив за покретање овога часописа нам је духовни и пастирски, јер нам је из Св. Предања познато, да нема обнове Цркве без унутрашњег препорода ...

Опширније . . .

 
 
 

ПУБЛИКАЦИЈА: ПЕРОЈ српско село у Истри

Дјело Франа Барбалића Перој српско село у Истри први пут је објављено у загребачким Народним новинама (бр. 48-55 и 59) 1993. године. Исте године је прештампано у издању закладне тискаре Народних новина у Загребу као књижица. Она је већ одавно недоступна читатељству, тим прије што се ријетко налази и у стручним библиотекама. С обзиром да је књига и у данашњем времену врло интересантна . . .

Опширније . . .

 
   
    ПУБЛИКАЦИЈА: Манастир Гомирје (400-ти јубилеј манастира)

Манастир Гомирје у Епархији горњокарловачкој остао је са својим монахињама и духовником једини центар православних Срба у Хрватској послије трагичних година грађанског рата од 1991. до 1995. године. Остали манастири су опустјели. У Епархији далматинској манастири Крупа, Крка и Драговић, у Епархији славонској манастири Пакра, Ораховица; смрћу архимандрита Милутина Манастир Свете Ане са једном монахињом и исјушеницом. У Хрватској је једнимо још у Епархији загребачко-љубљанској манастир Лепавина остао са својим монасима и искушеницима у својој духовној служби

Опширније . . .

 
   
   

ГРАФИЧКА МАПА: У спомен храму Св. Николе

Неколико уводних речи и благослов за графичку мапу Ђорђа Петровића

Н
епобедивост светиње и лепоте
Саборна црква светог Николе у Карловцу (1758-1787) доживела је велику трагедију пошто је 1992. године минирана, те тако на жалост и дана стоји, као отворена духовна рана у средишту Епархије горњокарловачке. Својим страдањем, храм светог оца Никле придружиосе страдању свештеномученика Саве Горњокарловачког и хору јадовских и глинских мученика, . . .

Опширније. . .

 
   
   

новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio