ГРАФИЧКА МАПА: У спомен храму Св. Николe
 

Неколико уводних речи и благослов за графичку мапу Ђорђа Петровића

Н
епобедивост светиње и лепоте
Саборна црква светог Николе у Карловцу (1785) доживела је велику трагедију пошто је 1991. године минирана, те тако на жалост и данас стоји, као отворена духовна рана у средишту Епархије горњокарловачке. Својим страдањем, храм светог оца Николе придружио се страдању свештеномученика Саве Горњокарловачког и хору јадовских и глинских мученика, али је и у овом свом униженом стању остао велики споменик победе светости и лепоте над силама света и деструкције.

Чини нам се да је управо ту димензију видео и академски сликар Ђорђе Петровић, који је сликајући разрушени храм светог оца Николе - својим потресним графикама разрушене цркве - кроз борбу таме и светлости у њима дочарао победу светлости. У његовим графикама видимо достојанство и лепоту страдања, јер је то јеванђелско страдање у светости и истини - које неминовно води своме коначном и тријунфалном прослављењу.

Када је велики Достојевски говорио да ће лепота спасити свет, он је управо мислио на ту лепоту, која је умивена светошћу и истином. Таква лепота коју је носио и носи у себи храм светог оца Николе у Карловцу, и у своме распећу и понижењу остаје сведок те победе лепоте и свакога духовно живога посматрача просто позива да му приступи и да му својим убрусом љубави и саосећања олакша тренутак страдања.

Академски сликар Ђорђе Петровић је управо један од тих људи, који је тако приступио униженој, али непобедивој лепоти свога и нашега храма светог оца Николе и својим графикама сачувао од заборава тренутак његовог страдања, али се истовремено и много више њима уградио у темеље обнове овог дивног Храма-Мученика светог Оца Николе у Карловцу.

     С благословом
                                                                               Епископ далматински и
                                                                        администратор горњокарловачки
                                                                                   +Фотије

   
 
 
 
 

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

Latinica

Copyright 2003, 2004 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio