KNJIGA: Pravoslavna opština u Rijeci (1720-1868)

Prisustvo predstavnika svih crkava koje deluju u Rijeci, predstvnika lokalne vlasti, uzvanika, odabranih sa liste javnih radnika Rijeke, potvrdilo  je da čin prezentacije knjige ima versku, naučnu i političku važnost. Ta mogućnost da se događaj može posmatrati sa  raznih aspekata, koju su uočili mediji, razlog je njihog produženog interesa koji nadilazi  knjigu samu po sebi.


Opširnije. . .

 
 
 

ČASOPIS: Sv. Sava Gornjokarlovački

BLAGOSLOV VLADIKE FOTIJA
U mučeničkim i ispovedničkim pokušajima oživljavanja stradalne Eparhije gornjokarlovačke, pokrećemo eparhijski list «Sv. Sava Gornjokarlovački, koji će ako Bog da, predstavljati pregled svega onoga što je značajno u životu ove eparhije SPC. Motiv za pokretanje ovoga časopisa nam je duhovni i pastirski, jer nam je iz Sv. Predanja poznato, da nema obnove Crkve bez unutrašnjeg preporoda i . . .

Opširnije. . .

 
 
  PUBLIKACIJA: PEROJ srpsko selo u Istri

Djelo Frana Barbalića «Peroj – srpsko selo u Istri» prvi put je objavljeno u zagrebačkim Narodnim novinama (br. 48-55 i 59) 1993. godine. Iste godine je preštampano u izdanju zakladne tiskare Narodnih novina u Zagrebu kao knjižica. Ona je već odavno nedostupna čitateljstvu, tim prije što se rijetko nalazi i u stručnim bibliotekama. S obzirom da je knjiga i u današnjem vremenu vrlo interesantna . . .


Opširnije. . .

 
   
   

PUBLIKACIJA: Manastir Gomirje

Manastir Gomirje u Eparhiji gornjokarlovačkoj ostao je sa svojim monahinjama i duhovnikom jedini centar pravoslavnih Srba u Hrvatskoj poslije tragičnih godina građanskog rata od 1991. do 1995. godine. Ostali manastiri su opustjeli. U Eparhiji dalmatinskoj manastiri Krupa, Krka i Dragović, u Eparhiji slavonskoj manastiri Pakra, Orahovica; smrću arhimandrita Milutina Manastir Svete Ane sa jednom monahinjom i isjušenicom. U Hrvatskoj je jednimo još u Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj manastir Lepavina ostao sa svojim monasima i iskušenicima u svojoj duhovnoj službi.

Opširnije. . .

 
   
   

GRAFIČKA MAPA: U spomen hramu Sv. Nikole

Nekoliko uvodnih reči i blagoslov za grafičku mapu Đorđa Petrovića


Nepobedivost svetinje i lepote
Saborna crkva svetog Nikole u Karlovcu (1758-1787) doživela je veliku tragediju pošto je 1992. godine minirana, te tako na žalost i dana stoji, kao otvorena duhovna rana u središtu Eparhije gornjokarlovačke. Svojim stradanjem, hram svetog oca Nikle pridružiose stradanju sveštenomučenika Save Gornjokarlovačkog i horu jadovskih i glinskih mučenika,. . .

Opširnije. . .

 
   
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio