Православна општина у Ријеци (1720-1868) у жижи интереса медија

Иако је књига Православна општина у Ријеци (1720-1868), у издању Епархије Горњокарловачке и Српске православне црквене општине  у Ријеци, штампана у штампарији Српске патријаршије, објављена у октобру 2002. године, она је тек у марту 2003. представљена  у Генералном конзулату  Србије и Црне Горе у Ријеци.

Због  државних граница унутар којих постоје и делују Српска патријаршија, Епархија  Горњокарловачка, Српска православна црквена општина у Ријеци, те и због самог места столовања Епископа далматинског и администратора Епархије Горњокарловачке, господина Фотија, било је веома тешко  наћи заједнички термин презентације који би одговарао епископу Фотију, академику Петру Стрчићу из Загреба, главном уреднику мр. Слободану Милеуснићу из Београда, да не изоставимо домаћине - протојереја ставрофора  Мићу Костића, генералног конзула  Србије и Црне горе у Ријеци, те самог аутора.

Но, уз посебан ангажман око координације, одређен је 5. март  као термин промоције.

Присуство представника свих цркава које делују у Ријеци, предствника локалне власти, узваника, одабраних са листе јавних радника Ријеке, потврдило  је да чин презентације књиге има верску, научну и политичку важност. Та могућност да се догађај може посматрати са  разних аспеката, коју су уочили медији, разлог је њихог продуженог интереса који надилази  књигу саму по себи.

Догађај није само регистриран у штампи са седиштем у Ријеци, већ се нашао и на два ТВ канала са седиштем у Ријеци.

Инфромација о презентацији књиге објављена је и  на другој страни  београдске Политике, резервисаној за политичке вести.

Након презентације аутор је  два пута говорио за радио- емисију  Вечерас заједно,  а затим је дао интервју за лист Новости, кога издаје Демократски форум из Загреба.

Књига ће бити рецензирана и за наредни број  часописа Фиуме, кога  издаје истоимени центар за истраживање историје Ријеке са седиштем у Риму.

О књизи се поново говорило на дан прославе десет година Заједнице Срба Ријеке 11. марта ове године. Уз присуство градоначелника Ријеке и генералног конзула Србије и Црне Горе, због краткоће времена да књигу прочита на њему страном језику, о својим је истраживањима историје Срба у Трсту говорио професор на катедри за историју тршћанског универзитета Марцо Дого.

На његову препоруку, аутор књиге је послао један примерак катедри за историју Универзитету у Падови, који ће у новембру месецу ове године у Трсту организовати округли сто на тему солидарности малих заједница на Медитерану, на који је као учесник позван и аутор.

Главни уредник мр. Слободан Милеуснић се потрудио да организира разговор о књизи у Будимпешти, Новом Саду, у седишту Матице Српске, у православној општини у Темишвару, али је због изванредних временских прилика реализиран само разговор о књизи у Будимпешти.

Разговор у Будимпешти ( не знам тачно када ) је организовала Српска самоуправа и Српски клуб. Након  презентације садржаја књиге, разговор је настављен уз бројна питања везана за живот Срба у Ријеци данас. Био је очит интерес Срба  из Будимпеште  за расправу о животу у дијаспори, о размени искустава обзиром на сам статус,  о томе како ефикасно организовати плодан и континуиран контакт са матичном државом.

Договорене су неке теме из историје Срба у Хабсбуршкј монархији, које би повезале рад ријечке и будимпештанске заједнице Срба.

На изложби публикација о ријечким црквама, које су у Свеучилишној књижници Ријеке изложене поводом боравка папе  у Ријеци, изложена је и књига о православној општини, а налази се и на попису електроничког каталога изложбе, те електроничког каталога библиотеке.

Прилике за разговор на теме које је покренула књига Православна општина у Ријеци (1720-1868), нису изнесеним исцрпљене, као што покренута тематика није за истраживање  исцрпљена.

Аутор је позван на научни симпозиј, који ће бити одржан у Ници, Француска, 24-26 децембра ове године на тему Космополитизам у медитеранским градовима . Питање је, као увек, новац.

Но, вероватније је да ће у другој половини године бити, на инсистирање самог аутора, организован разговор о књизи у  православној општини у Темишвару (Румунија).

На Темишврском  сабору 1790. су, наиме, Ријеку представљали ријечки трговци Арсеније Јовановић Шакабента и Сава Вуковић- тада настањен у Новом Саду, те би разговор о том делу књиге, по мишљењу самог аутора, био потицајан за даља истраживања, како самог аутора, тако и за изналажење сарадника на терену.

Широки спектар колатералних тема, произашлих из основне теме књиге, отвара не само аутору, већ и другим истраживачима, могућности истраживања деловања православне цркве и самих верника на широком и, с тог аспекта, до сада  неистраженом подучју Хабсбуршке монархије.

Аутор се нада да је ово само почетак !


 


 
 

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

Latinica

Copyright 2003 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio