Nova demokratija

U noći s nedelje na ponedeljak (02/03. decembra 2007 god.), nepoznati počinioci su (ako ih se pronađe, slučajno, onda su ili pijani ili maloumni ili maloletni) iz poznatih razloga, a to je mržnja prema Srbima i svemu što je srpsko, grafitima ispisali zidove pravoslavnog hrama Svetog Nikole u Puli. Ove slike grafita govore svu mržnju, netrpeljivost i osvetu (kao da su malo zločina činili) prema drugom narodu. Uznemirujući događaj prijavljen je policiji, te su poslije obavljenog očevida,  grafiti  uklonjeni.

Inače Crkva Svetog Nikole u Puli je zaštićeni spomenik Kulture Republike Hrvatske i datira iz ranog 6. vijeka. Crkva je nekoliko puta bila obijana, a važno je spomenuti i  krađu koja se desila 1991. godine, kada je iz Crkve odnesen veliki broj ikona, kako sa ikonostasa tako i iz samog hrama, neprocjenjive vrijednosti, koje nisu nikada pronađene kao ni počinioci kako tada tako i danas.

Po ko zna koji put se pitamo, kome to Pravoslavne Svetinje smetaju, pošto se tako ophode prema njima? U kog Boga vjeruju ovi tragični ljudi, koji su sposobni na osvetu i beskonačnu mržnju?

M.S.

         

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio