Kome smeta Pravoslavni hram u Karlovcu

U noći s petka na subotu (između 30. novembra i 01. decembra ove godine) na hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Karlovcu, razbijeno je staklo na prozoru iznad ulaznih vrata na pročelju hrama. Danas ujutro karlovački sveštenici su primijetili da je na hramu razbijeno prozorsko staklo, te su o ovom odmah obavijestili policiju, koja je ubrzo došla na uviđaj. Zasad nepoznati počinioci (verovatno je da nikad neće ni biti pronađeni, a ako ih se i pronađe onda su ili pijani ili maloumni ili maloletni) sa po prilično velikim komadom betona, koji se tu našao posle obnove hrama, razbili prozorsko staklo. U toku policijskog očevida usleijdila su pitanja: Koje je vrijednosti staklo? Da li sumnjamo na nekoga? Kada su zadnji put stakla viđena neoštećena? Nije staklo velika vrijednost. Šteta je u drugom smislu velika. Niko od djelatnika javne službe nije upitao kako da to spriječimo? Očekivati je da će se isto (ne)delo opet ponoviti, jer javnosti su poznate prijetnje: „Samo vi gradite, mi ćemo je opet srušiti“.

Nedavno je, u desetom mjesecu na ovom sajtu bila objavljena  vijest da postoje prijetnje da će hram biti opet miniran. Niko te prijetnje čini mi se nije uzeo za ozbiljno. Ali zato su pojedini novinari napravili hajku na Jerarhiju, koja je dala u javnost da takve prijetnje postoje.

Zaboravljamo da je početkom rata pravoslavni hram Svetog Nikolaja u Karlovcu miniran, a ne dugo posle miniranja hrama, na badnji dan minirana je i eparhijska zgrada, koja još stoji u ruševnom stanju u Radićevoj ulici. Nije nam poznato da je zbog takvog bezobzirnog uništavanja tuđe imovine iko izveden pred lice pravde. Iz tog razloga za očekivati je da se slično ponovi, pošto za prethodno niko nije kažnjen. Ili pak, hrvatski porezni obveznici imaju višak novca za obnovu još koji put bespotrebno uništenog objekta? Pa se pitamo kome to smeta pravoslavni hram u Karlovcu? 

M.S.   

         

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio