Коме смета Православни храм у Карловцу

У ноћи с петка на суботу (између 30. новембра и 01. децембра) ове године на храму Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у Карловцу, разбијено је стакло на прозору изнад улазних врата на прочељу храма. Данас ујутро карловачки свештеници су приметили да је на храму разбијено прозорско стакло, те су о овом одмах обавестили полицију, која је убрзо дошла на увиђај. Засад непознати починиоци (вероватно је да, никад неће ни бити пронађени, а ако их се и пронађе онда су или пијани или малоумни или малолетни) са по прилично великим комадом бетона, који се ту нашао после обнове храма, разбили прозорско стакло. У току полицијског очевида уследила су питања: Које је вредности стакло? Да ли сумњамо на некога? Када су задњи пут стакла виђена неоштећена? Није стакло велика вредност. Штета је у другом смислу велика. Нико од делатника јавне службе није упитао како да то спречимо? Очекивати је да ће се исто (не)дело опет поновити, јер јавности су познате претње: Само ви градите ми ћемо је опет срушити.

Недавно је, у десетом месецу на овом сајту била објављена  вест да постоје претње да ће храм бити опет миниран. Нико те претње чини ми се није узео за озбиљно. Али зато су поједини новинари направили хајку на Јерархију, која је дала у јавност да такве претње постоје.

Заборављамо да је почетком рата православни храм Светог Николаја у Карловцу миниран, а не дуго после минирања храма, на бадњи дан минирана је и епархијска зграда, која још стоји у рушевном стању у Радићевој улици. Није нам познато да је због таквог безобзирног уништавања туђе имовине ико изведен пред лице правде. Из тог разлога за очекивати је да се слично понови, пошто за претходно нико није кажњен. Или пак, хрватски порезни обвезници имају вишак новца за обнову још који пут беспотребно уништеног објекта? Па се питамо коме то смета православни храм у Карловцу? 

М.С.   

              


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio