Pastirska posjeta Srbima u Centralnom zatvoru u Rijeci

U četvrtak 18. oktobra 2007 godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g.g. Gerasim, u Centralnom zatvoru u Rijeci posjetio je gospodina Željka Šuputa Srbina iz Korenice, koji je početkom decembra prošle godine uhapšen na temelju  optužnice koja ga tereti za ''počinjene zločine'' tokom poslednjeg rata.

Naime, Željko Šuput i Milan Panić, optuženi su da su u toku rata u koreničkom zatvoru tukli i maltretirali ratne zatvorenike. Poslije četiri godine njihovog povratka na svoja ognjišta i borbe za opstanak, ovu dvojicu pravoslavnih Srba, navodno su prepoznali oni koji su od njih bili zlostavljani. Prema onom što smo do sada saznali, u procesu suđenja njih dvojicu su optužili svedoci koji su inače prozvani „dežurnim ili profesionalnim svjedocima“. Ovi svjedoci se pojavljuju u svakom procesu koji se vodi protiv pravoslavnih Srba koreničana, tako su svjedočili protiv Svetozara Karana, koga je sudac Milanović Branko osudio, kad već nije našao krivice za koju je i uhapšen, za krivicu što su „pre petsto godina Srbi  zajedno sa turskim osvajačima ugnjetavali Hrvate u Lici“.

Svima iole normalnim ljudima postaje jasno da hapšenje Srba koji imaju porodice i maloletnu djecu, a koji nisu ništa krivi, imaju za cilj da spriječe povratak protjeranih Srba na svoja vjekovna ognjišta. Smatramo da je ovakvog mišljenja i sutkinja koja sudi ovim ljudima za izmišljene zločine. Nažalost hrvatski sudovi sude Srbima na osnovu svjedočanstava lažnih svjedoka i mišljenja zlonamjernih novinara koji u svojim tekstovima raspiruju mržnju prema Srbima ne poštujući osnovnu novinarsku etiku. Njihovi tekstovi u javnosti  već stvore negativnu sliku o određenom slučaju i na sudu je samo da zadovolji javnost kažnjavanjem ''zločinca'' nebitno da li postoje dokazi da je zločin učinjen.

Cilj ove  Episkopske posete bio je da duhovno okrijepi optuženog Željka i Milana i da im da moralnu podršku u ovim teškim trenutcima koje preživljavaju oni i njihove porodice, očekujući ishod suđenja.

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio