Пастирска посета Србима у Централном затвору у Ријеци

У четвртак 18. октобра 2007 године, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г.г. Герасим, у Централном затвору у Ријеци посетио је господина Жељка Шупута Србина из Коренице, који је почетком децембра прошле године ухапшен на темељу  оптужнице која га терети за ''почињене злочине'' током последњег рата.

Наиме, Жељко Шупут и Милан Панић, оптужени су да су у току рата у кореничком затвору тукли и малтретирали ратне затворенике. После четири године њиховог повратка на своја огњишта и борбе за опстанак, ову двојицу православних Срба, наводно су препознали они који су од њих били злостављани. Према оном што смо до сада сазнали, у процесу суђења њих двојицу су оптужили сведоци који су иначе прозвани дежурним или професионалним сведоцима. Ови сведоци се појављују у сваком процесу који се води против православних Срба кореничана, тако су сведочили против Светозара Карана, кога је судац Милановић Бранко осудио, кад већ није нашао кривице за коју је и ухапшен, за кривицу што су пре петсто година Срби  заједно са турским освајачима угњетавали Хрвате у Лици.

Свима иоле нормалним људима постаје јасно да хапшење Срба који имају породице и малолетну децу, а који нису ништа криви, имају за циљ да спрече повратак протераних Срба на своја вековна огњишта. Сматрамо да је оваквог мишљења и суткиња која суди овим људима за измишљене злочине. Нажалост хрватски судови суде Србима на основу сведочанстава лажних сведока и мишљења злонамерних новинара који у својим текстовима распирују мржњу према Србима не поштујући основну новинарску етику. Њихови текстови у јавности  већ створе негативну слику о одређеном случају и на суду је само да задовољи јавност кажњавањем ''злочинца'' небитно да ли постоје докази да је злочин учињен.

Циљ ове  Епископске посете био је да духовно окрепи оптуженe Жељка и Милана и да им да моралну подршку у овим тешким тренутцима које преживљавају они и њихове породице, очекујући исход суђења.


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio