Osvećenje crkve Svetog apostola Pavla
Obnovljenje drevnog manastira iz IV veka
15.
jul 2007. god.

Ovo Sveto mjesto posvećeno Svetim Prvovrhovnim Apostolima Petru i Pavlu prošavši kroz vijekove pune iskušenja moglo bi progovoriti baš kao Pavle što ču od Gospoda: «Dosta ti je blagodat moja, jer se sila moja u nemoći pokazuje savršena.» (Kor.12,9) Takođe bi sa Petrom mogli ispovijediti i reći u ime svih vjernih koji ga osnovaše, koji ga pohodiše, koji se ovdje krštavahu i pričešćivahu, u ime svih koji preminuše sa nadom na Vaskrsenje i život vječni, kao obnovitelji mogli vozglasiti Gospodu našem: «Ti si Hristos, Sin Boga Živoga.»(Mt.16,16), a mi svi danas u obnovljenom Hramu mogli bi čuti onu istinu o Crkvi Svetoj : «..da je vrta paklena neće nadvladati».(Mt.16,18)
   U radosti obnovljenja i pokajanja pozdravimo danas jedan drugoga braćo i recimo Slava Bogu našem, Svesvetoj Trojici, Ocu i Sinu i Svetom Duhu.

Episkop ZHiP G. Grigorije
Trebinje, 15. jula 2007.g.

   U Manastiru Sv. Apostola Petra i Pavla u Petrovom Polju u Trebinju danas je osvećena obnovljena crkva Sv. Apostola Pavla iz IV vijeka. Osveštanje je obavio Episkop ZhiP G. Grigorije uz sasluživanje Episkopa budimljanskog G. Joanikija, Episkopa gornjokarlovačkog G. Gerasima, umirovljenog Episkopa Atanasija, mnogobrojnog sveštenstva, te učešćem mnoštva naroda.
   Iguman Porfirije iz Verie (Grčka) sa blagoslovom svog Mitropolita za ovu priliku je donio mošti Sv. Apostola Petra i Pavla i Sv. Jovana Zlatousta kao veliki blagoslov ovom osvećenju i na cjelivanje vjernom narodu.
   Osveštanju Crkve Sv. Apostola Pavla prisustvovali su ktitor Crkve g. Rodoljub Drašković, predsjedavajući Vijeća ministara BiH g. Nikola Špirić, g. Jovo Turanjanin , Dejan Bodiroga , Dušan Savić te mnogobrojni gosti i prijatelji, kao i veliki broj vjernog naroda. Poslije Svete Liturgije pozdravljajući prisutne goste i narod Episkop Grigorije se prije svega zahvalio ktitoru g. Rodoljubu Draškoviću darujući mu krst-orden Sv. Apostola Pavla, da bi potom uručio više povelja-zahvalnica pojedincima i institucijama koji su pomogli pri obnovi Crkve. Uz trud igumanije Manastira mati Pavle i sestrinstva svi prisutni su počašćeni zajedničkom trpezom ljubavi.
   Potom je uslijedio svečani program uz učešće folklorne grupe iz Petrova Polja, pjevačkog ansambla i orkestra iz Nevesinja te djevojčice Milice Radić iz Ljubinja.

         

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio