Освећење цркве Светог апостола Павла
Обновљење древног манастира из IV века
15.
јул 2007. год.

Ово Свето мјесто посвећено Светим Првоврховним Апостолима Петру и Павлу прошавши кроз вијекове пуне искушења могло би проговорити баш као Павле што чу од Господа: Доста ти је благодат моја, јер се сила моја у немоћи показује савршена. (Кор.12,9) Такође би са Петром могли исповиједити и рећи у име свих вјерних који га основаше, који га походише, који се овдје крштаваху и причешћиваху, у име свих који преминуше са надом на Васкрсење и живот вјечни, као обновитељи могли возгласити Господу нашем: Ти си Христос, Син Бога Живога.(Мт.16,16), а ми сви данас у обновљеном Храму могли би чути ону истину о Цркви Светој : ..да је врта паклена неће надвладати.(Мт.16,18)
   У радости обновљења и покајања поздравимо данас један другога браћо и рецимо Слава Богу нашем, Свесветој Тројици, Оцу и Сину и Светом Духу.

Епископ ЗХиП Г. Григорије
Требиње, 15. јула 2007.г.

 У Манастиру Св. Апостола Петра и Павла у Петровом Пољу у Требињу данас је освећена обновљена црква Св. Апостола Павла из IV вијека. Освештање је обавио Епископ ЗхиП Г. Григорије уз саслуживање Епископа будимљанског Г. Јоаникија, Епископа горњокарловачког Г. Герасима, умировљеног Епископа Атанасија, многобројног свештенства, те учешћем мноштва народа.
   Игуман Порфирије из Верие (Грчка) са благословом свог Митрополита за ову прилику је донио мошти Св. Апостола Петра и Павла и Св. Јована Златоуста као велики благослов овом освећењу и на цјеливање вјерном народу.
    Освештању Цркве Св. Апостола Павла присуствовали су ктитор Цркве г. Родољуб Драшковић, предсједавајући Вијећа министара БиХ г. Никола Шпирић, г. Јово Турањанин , Дејан Бодирога , Душан Савић те многобројни гости и пријатељи, као и велики број вјерног народа. Послије Свете Литургије поздрављајући присутне госте и народ Епископ Григорије се прије свега захвалио ктитору г. Родољубу Драшковићу дарујући му крст-орден Св. Апостола Павла, да би потом уручио више повеља-захвалница појединцима и институцијама који су помогли при обнови Цркве. Уз труд игуманије Манастира мати Павле и сестринства сви присутни су почашћени заједничком трпезом љубави.
   Потом је услиједио свечани програм уз учешће фолклорне групе из Петрова Поља, пјевачког ансамбла и оркестра из Невесиња те дјевојчице Милице Радић из Љубиња.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

         


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio