Ivanjdan u manastiru Gomirju

    Na praznik Rođenja sv. Jovana Krstitelja, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlopvački g.g. Gerasim služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Gomirju, koji ovog dana obeležava svoju hramovnu slavu. Istovremeno, obeležen je i jedan veoma značajan jubilej: 350. godina (1657-2007) od potpisivanja kupoprodajnog ugovora kojim su Srbi otkupili zemlju na kojoj su se naselili i preneli je u svoje vlasništvo. 
    Na Liturgiji je bio prisutan veliki broj vernika iz ovih krajeva ali i jedan autobus vernika iz Banjaluke. Na poziv Episkopa Gerasima, Liturgiji su prisustvovali: Ministar vera u Vladi Republike Srbije - dr. Radomir Naumov, ambasador Republike Srbije u Hrvatskoj – g. Radivoj Cvetićanin, konzul-žeran Mira Jegdić, savetnik predsednika Republike Hrvatkske prof.dr.sc. Siniša Tatalović, pomoćnik Ministra policije R. Hrvatske – g. Đoko Tepša, pomoćnik Ministra kulture R. Hrvatske i predsednik Prosvjete – g. Čedomir Višnjić, kao i mnoge druge javne i kulturne ličnosti.
    U svojoj pozdravnoj besedi Njegovo Preosveštenstvo Episkop Gerasim pozdravio je vernike rečima da se raduje što se okupljaju i duhovno okrepljuju u porti manastira Gomirja, mestu gde su se i njihovi preci Bogu molili i uznosili svoje molitve. Preosvećeni Vladika zahvalio se ministru Vera g. Radomiru Naumovu, što je pored svojih obaveza našao vremena da poseti Gornjokarlovačku eparhiju i podeli radost u ovoj godini jubileja.
    Gospodin Radomir Naumov u svome obraćanju pozdravio je sve prisutne rečima da Srbija kao majka nikada ne zaboravlja svoju decu i da uvek pomaže koliko je u njenoj moći. Gospodin Naumov je podsetio da su prošle godine, povodom Teslinog jubileja poklonjena zvona crkvi u Smiljanu, te da će i u budućnosti Republika Srbija pomagati u obnovi crkava i zaštiti crkvenih spomenika.
    Savetnik predsednika Republike Hrvatske gospodin Tatalović, rođeni gomirac u kratkim tezama izneo je istorijat naseljavanja Srba u ovim krajevima kao i nastanka manastira Gomirja čiji se počeci vezuju za 1600. godinu. 
    Ovom prilikom predstavljen je i novi tematski broj časopisa ''Sveti Sava gornjokarlovački'',  posvećen ovom značajnom jubileju.

         

         

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio