Ивањдан у манастиру Гомирју

    На празник Рођења св. Јована Крститеља, Његово Преосвештенство Епископ горњокарлопвачки г.г. Герасим служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Гомирју, који овог дана обележава своју храмовну славу. Истовремено, обележен је и један веома значајан јубилеј: 350. година (1657-2007) од потписивања купопродајног уговора којим су Срби откупили земљу на којој су се населили и пренели је у своје власништво. 
    На Литургији је био присутан велики број верника из ових крајева али и један аутобус верника из Бањалуке. На позив Епископа Герасима, Литургији су присуствовали: Министар вера у Влади Републике Србије - др. Радомир Наумов, амбасадор Републике Србије у Хрватској г. Радивој Цветићанин, конзул-жеран Мира Јегдић, саветник председника Републике Хрваткске проф.др.сц. Синиша Таталовић, помоћник Министра полиције Р. Хрватске г. Ђоко Тепша, помоћник Министра културе Р. Хрватске и председник Просвјете г. Чедомир Вишњић, као и многе друге јавне и културне личности.
    У својој поздравној беседи Његово Преосвештенство Епископ Герасим поздравио је вернике речима да се радује што се окупљају и духовно окрепљују у порти манастира Гомирја, месту где су се и њихови преци Богу молили и узносили своје молитве. Преосвећени Владика захвалио се министру Вера г. Радомиру Наумову, што је поред својих обавеза нашао времена да посети Горњокарловачку епархију и подели радост у овој години јубилеја.
    Господин Радомир Наумов у своме обраћању поздравио је све присутне речима да Србија као мајка никада не заборавља своју децу и да увек помаже колико је у њеној моћи. Господин Наумов је подсетио да су прошле године, поводом Теслиног јубилеја поклоњена звона цркви у Смиљану, те да ће и у будућности Република Србија помагати у обнови цркава и заштити црквених споменика.
    Саветник председника Републике Хрватске господин Таталовић, рођени гомирац у кратким тезама изнео је историјат насељавања Срба у овим крајевима као и настанка манастира Гомирја чији се почеци везују за 1600. годину. 
Овом приликом представљен је и нови тематски број часописа ''Свети Сава горњокарловачки'',  посвећен овом значајном јубилеју.

0340-4.jpg (67449 bytes)     0340-5.jpg (88222 bytes)     0340-3.jpg (74948 bytes)

0340-1.jpg (89976 bytes)     0340-2.jpg (77292 bytes)     0340-6.jpg (79552 bytes)


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio