Sveta Arhijerejska Liturgija u
manastiru Sv. Jovana Krstitelja u Medku

      Na Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, služena je Sveta Arhijerejska Liturgija u manastiru u Medku kojoj je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski G.G. Fotije, uz sasluženje Episkopa domaćina G.G. Gerasima i igumana manastira krčkog Germana, krupskog Gavrila, dragovićkog Varsonufija i gomirskog Mihajla i više sveštenika Eparhije gornjokarlovačke. Liturgiju su blagoslovom Episkopa Fotija, rektora bogoslovije Sv. tri Jerarha pojali učenici četvrtog razreda bogoslovije.
      Na kraju Liturgije arhimandrit German je pročitao Odluku Episkopa Gerasima kojom se vaspostavlja davno ugašeni manastir Sv. Jovana Krstitelja, i ubuduće dan Usekovanja Svetog Jovana Krstitelja obeležavaće se kao manastirska slava. Manastir Svetog Jovana Krstitelja treći je manastir u Eparhiji gornjokarlovačkoj i osnovan je 1688 godine Mitropolitom Atanasijem Ljubojevićem. Od svoga nastanka manastir je služio i kao sedište Episkopa kostajničko-ličkih, a pre nego što je ugašen, nasilno je ugašena i Episkopija kostajničko-lička. Od tada manastirski hram služi kao parohijski. Neka bi Svemogući Gospod dao da ovaj manastir bude mesto slavljenja Imena Božijeg i pribežište svih bogočežnjivih duša željnih monaškog podviga i smirenja.
    Posle praznične trpeze ljubavi, Episkopi su posetili gračački hram Vaznesenja Gospodnjeg u obnovi, a zatim su posetili i manastir Eparhije dalmatinske Krupu koji se nalazi na svega 15-ak kilometara od Gračaca.

         

    
 

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio