Света Архијерејска Литургија у
манастиру Св. Јована Крститеља у Медку

                                     На Усековање главе Светог Јована Крститеља, служена је Света Архијерејска Литургија у манастиру у Медку којој је началствовао Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије, уз саслужење Епископа домаћина Г.Г. Герасима и игумана манастира крчког Германа, крупског Гаврила, драговићког Варсонуфија и гомирског Михајла и више свештеника Епархије горњокарловачке. Литургију су благословом Епископа Фотија, ректора богословије Св. три Јерарха појали ученици четвртог разреда богословије.
     На крају Литургије архимандрит Герман је прочитао Одлуку Епископа Герасима којом се васпоставља давно угашени манастир Св. Јована Крститеља, и убудуће дан Усековања Светог Јована Крститеља обележаваће се као манастирска слава. Манастир Светог Јована Крститеља трећи је манастир у Епархији горњокарловачкој и основан је 1688 године Митрополитом Атанасијем Љубојевићем. Од свога настанка манастир је служио и као седиште Епископа костајничко-личких, а пре него што је угашен, насилно је угашена и Епископија костајничко-личка. Од тада манастирски храм служи као парохијски. Нека би Свемогући Господ дао да овај манастир буде место слављења Имена Божијег и прибежиште свих богочежњивих душа жељних монашког подвига и смирења.
      После празничне трпезе љубави, Епископи су посетили грачачки храм Вазнесења Господњег у обнови, а затим су посетили и манастир Епархије далматинске Крупу који се налази на свега 15-ак километара од Грачаца.

         

    
 


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio