HRAMOVNA SLAVA U LIČKOM PETROVOM SELU

Kao svake godine , tako i ove, Ličko Petrovo Selo proslavilo je svoju Krsnu Slavu, Svete apostole Petra i Pavla u hramu posvećenom tim velikim ugodnicima i misionarima Božijim. Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim, uz sasluženje jereja Dalibora Tanasića i jereja Dušana Lujića. I pored kiše, koja je propadala cijeli dan i ružnog vremena, u hramu , na Svetoj Liturgiji okupilo se mnoštvo vjernika, kako iz Ličkog Petrovog Sela, tako i iz drugi krajeva kako bi se u zajedničkoj molitvi pomolili Svetim ugodnicima Hristovim, svojim zaštitnicima Svetim apostolima Petru i Pavlu. Obraćajući se i pozdravljajući prisutne vjernike , Episkop Gerasim uputio je narodu riječi podrške i razumijevanja u njihovom stradanju i iskušenjima , govoreći da Pravoslavnom narodu stradanje nije strano , i da kroz vekove i dan danas stradaju za istinu i pravdu, i istinski put koji nam je Hristos svojim primerom pokazao , a kasnije i svi ugodnici koji stradaše za Hrista. Ali stradanje nije bilo teško jer su znali da su na pravome putu. Tako isto stradalo je i Ličko Petrovo Selo, i danas strada sa svojim narodom koji živi u njemu. Episkop Gerasim opominje da , ako već stradamo , da ne stradamo kao grešnici, nego pravedni, pokajani u Gospodu, primajući Gospoda kroz Svetu tajnu Evharistije, i sledeći primer ugodnika Božijih , istrpimo svako iskušenje koje nam se ispriječi na putu Hristovom. Da bi istrpjeli i mogli reći da smo mi taj očišćeni sasud Duha Svetoga , da se Gospod uselio  u nas , kako veli Sveti apostol Pavle. Posle Svete Liturgije slavlje je uveličano Svetom Tajnom Krštenja. Episkop Gerasim krstio je petoro mladih ljudi, poučivši ih da ne zaboravljaju svoju Crkvu i  svoju veru, da slede puteve Svetih apostola.

SV. APOSTOL PETAR
Sin Jonin, brat Andreja Prvozvanog. Bio je ribar i najpre se zvao Simon, no Gospod ga nazva Kifom, ili Petrom (Jov. 1, 42). Prvi od učenika izrazio veru u Gospoda Isusa Hrista rekavši: "Ti si Hristos, Sin Boga živoga" (Mat, 16, 16). Kad je Gospod izveden na sud, Petar Ga se tri puta odrekao, no samo jedan pogled u lice Gospoda - i duša Petrova bila je ispunjena stidom i pokajanjem. Posle silaska Svetoga Duha neustrašiv i silan propovednik Jevandjelja. Osuđen na smrt po zapovesti opakog cara Nerona. Videći krst pred sobom, Petar umoli dželate da ga raspnu naopako, jer smatraše sebe nedostojnim da umre kao i Gospod njegov.

SV. APOSTOL PAVLE
Najpre se zvao Savle, bio farisej i gonitelj hrišćanstva. Čudesno obraćen u veru hrišćansku samim Gospodom koji mu se javio na putu za Damask. Kršten od ap. Ananije, prozvat Pavlom i uvršten u službu velikih apostola. Sa plamenom revnošću propovedao Jevanđelje od Arabije do Španije, među Jevrejima i neznabošcima, pa je dobio naziv apostola neznabožaca. Kroz sve godine vatrenog propovedanja teško stradao i stalno visio izmedju života i smrti. Organizovao Crkvu po mnogobrojnim mestima i dostigao tu meru savršenstva da je mogao reći: "Ne živim ja nego Hristos živi u meni". Posečen u Rimu, u vreme Nerona, kad i apostol Petar.

         

~ Vijest primljena iz Kancelarije Njegovog Preosveštenstva Episkopa G.G. Gerasima ~

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio