ХРАМОВНА СЛАВА У ЛИЧКОМ ПЕТРОВОМ СЕЛУ

Као сваке године , тако и ове, Личко Петрово Село прославило је своју Крсну Славу, Свете апостоле Петра и Павла у храму посвећеном тим великим угодницима и мисионарима Божијим. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки Г. Герасим, уз саслужење јереја Далибора Танасића и јереја Душана Лујића. И поред кише, која је пропадала цијели дан и ружног времена, у храму , на Светој Литургији окупило се мноштво вјерника, како из Личког Петровог Села, тако и из други крајева како би се у заједничкој молитви помолили Светим угодницима Христовим, својим заштитницима Светим апостолима Петру и Павлу. Обраћајући се и поздрављајући присутне вјернике , Епископ Герасим упутио је народу ријечи подршке и разумијевања у њиховом страдању и искушењима , говорећи да Православном народу страдање није страно , и да кроз векове и дан данас страдају за истину и правду, и истински пут који нам је Христос својим примером показао , а касније и сви угодници који страдаше за Христа. Али страдање није било тешко јер су знали да су на правоме путу. Тако исто страдало је и Личко Петрово Село, и данас страда са својим народом који живи у њему. Епископ Герасим опомиње да , ако већ страдамо , да не страдамо као грешници, него праведни, покајани у Господу, примајући Господа кроз Свету тајну Евхаристије, и следећи пример угодника Божијих , истрпимо свако искушење које нам се испријечи на путу Христовом. Да би истрпјели и могли рећи да смо ми тај очишћени сасуд Духа Светога , да се Господ уселио  у нас , како вели Свети апостол Павле. После Свете Литургије славље је увеличано Светом Тајном Крштења. Епископ Герасим крстио је петоро младих људи, поучивши их да не заборављају своју Цркву и  своју веру, да следе путеве Светих апостола.

СВ. АПОСТОЛ ПЕТАР
Син Јонин, брат Андреја Првозваног. Био је рибар и најпре се звао Симон, но Господ га назва Кифом, или Петром (Јов. 1, 42). Први од ученика изразио веру у Господа Исуса Христа рекавши: "Ти си Христос, Син Бога живога" (Мат, 16, 16). Кад је Господ изведен на суд, Петар Га се три пута одрекао, но само један поглед у лице Господа - и душа Петрова била је испуњена стидом и покајањем. После силаска Светога Духа неустрашив и силан проповедник Јевандјеља. Осуђен на смрт по заповести опаког цара Нерона. Видећи крст пред собом, Петар умоли џелате да га распну наопако, јер сматраше себе недостојним да умре као и Господ његов.

СВ. АПОСТОЛ ПАВЛЕ
Најпре се звао Савле, био фарисеј и гонитељ хришћанства. Чудесно обраћен у веру хришћанску самим Господом који му се јавио на путу за Дамаск. Крштен од ап. Ананије, прозват Павлом и уврштен у службу великих апостола. Са пламеном ревношћу проповедао Јеванђеље од Арабије до Шпаније, међу Јеврејима и незнабошцима, па је добио назив апостола незнабожаца. Кроз све године ватреног проповедања тешко страдао и стално висио измедју живота и смрти. Организовао Цркву по многобројним местима и достигао ту меру савршенства да је могао рећи: "Не живим ја него Христос живи у мени". Посечен у Риму, у време Нерона, кад и апостол Петар.

         

~ Вијест примљена из Канцеларије Његовог Преосвештенства Епископа Г.Г. Герасима ~

 

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio