DELEGACIJA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE I DRŽAVNE ZAJEDNICE SRBIJA I CRNA GORA ZAJEDNO PUTUJU VEČERAS U RIM

Delegacije Srpske Pravoslavne Crkve, u kojoj su Mitropolit zagrebačko-ljubljanski G. Jovan i Episkop šabačko valjevski G. Lavrentije, i Državne zajednice Srbije i Crne Gore, u kojoj su predsednik Svetozar Marović i ministar Vuk Drašković, otputovaće večeras zajedno u Rim gde će sutra u rimskoj bazilici Svetog Petra prisustvovati sahrani Pape Jovana Pavla Drugog.
Tim povodom Visokopreosvećeni Mitropolit zagrebačko-ljubljanski G. Jovan, izjavio da smo, prema jevanđeljskim principima, obavezni da se sa “radosnima radujemo, a sa žalosnima učestvujemo u žalosti”, naglasio je da delegacija naše Crkve ide u Vatikan da oda poštu “velikom i harizmatičnom Papi koji je, putujući neumorno po svetu, govorio o neophodnosti da svi ljudi žive u miru i da svi budu slobodni”.
“Nastavljajući ono što je na Drugom vatikanskom koncilu započeo Papa Ivan Dvadesetreći, nazvan “Dobri papa” jer je sproveo velike promene u Rimokatoličkoj Crkvi i otvorio vrata za saradnju sa Istočnom Crkvom, a Papa Pavle Šesti pretvorio u delo posetom Svetoj zemlji i susretom sa Vaseljenskim Patrijarhom Atinagorom, Papa Jovan Pavle Drugi je pretvorio u svoje hodočašće u slavu mira, a protiv svih ratova, za saradnju na svim poljima, a posebno na međukonfesionalnom”, rekao je Mitropolit Jovan danas posle podne, u Dvoru Srpske Patrijaršije, pred polazak u Rim.
Ocenjujući kao posebno značajne međureligijske susrete u Asiziju koje je ustanovio blaženopočivši Papa Jovan Pavle Drugi, Mitropolit zagrebačko-ljubljanski G. Jovan ističe da je samo veliki vizionar koji je iskreno verovao u ono što radi, i u snagu vere, mogao da okupi sve verske vođe, a među njima Jevreje i muslimane u vreme najžešćih sukoba i krize između ove dve konfesije, postavivši ih za istu “trpezu ljubavi”.
“Zbog toga sam, upoznavši ga u takvim prilikama, Papu Jovana Pavla Drugog doživeo kao velikog Papu harizmatika koji je mogao oko svojih ideja da okupi mase i zatalasa ceo svet”, rekao je Visokopreosvećeno Mitropolit Jovan. Ističući “političku dalekovidost” i “uvažavanje realnosti života” blaženousopščeg poglavara Rimokatoličke crkve, Visokopreosvećeni Mitroplit G. Jovan kaže da se njegova “misija mira” i veliki politički uticaj u svetu, koji je imao i kao šef države, ničim ne mogu osporiti, uprkos dogmatskim razlikama koje postoje između hrišćanske crkve istoka i zapada.
Smatrajući da je ogroman značaj koji je Papa Jovan Pavle Drugi imao za svet potvrđen i milionima hodočasnika koji žele da se poklone njegovom odru, ali i državnim delegacijama koje će ga ispratiti na večni počinak, Mitropolit zagrebačko-ljubljanski G. Jovan ističe da je On i sa samrtne postelje svetu poslao veliku poruku, “pokazujući primerom svima nama kako se umire”.

~ Vijest preuzeta sa www.spc.org.yu od 07. 04. 2005. g~

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio