ДЕЛЕГАЦИЈА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ И ДРЖАВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СРБИЈА И ЦРНА ГОРА ЗАЈЕДНО ПУТУЈУ ВЕЧЕРАС У РИМ

Делегације Српске Православне Цркве, у којој су Митрополит загребачко-љубљански Г. Јован и Епископ шабачко ваљевски Г. Лаврентије, и Државне заједнице Србије и Црне Горе, у којој су председник Светозар Маровић и министар Вук Драшковић, отпутоваће вечерас заједно у Рим где ће сутра у римској базилици Светог Петра присуствовати сахрани Папе Јована Павла Другог.
Тим поводом Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански Г. Јован, изјавио да смо, према јеванђељским принципима, обавезни да се са радоснима радујемо, а са жалоснима учествујемо у жалости, нагласио је да делегација наше Цркве иде у Ватикан да ода пошту великом и харизматичном Папи који је, путујући неуморно по свету, говорио о неопходности да сви људи живе у миру и да сви буду слободни.
Настављајући оно што је на Другом ватиканском концилу започео Папа Иван Двадесетрећи, назван Добри папа јер је спровео велике промене у Римокатоличкој Цркви и отворио врата за сарадњу са Источном Црквом, а Папа Павле Шести претворио у дело посетом Светој земљи и сусретом са Васељенским Патријархом Атинагором, Папа Јован Павле Други је претворио у своје ходочашће у славу мира, а против свих ратова, за сарадњу на свим пољима, а посебно на међуконфесионалном, рекао је Митрополит Јован данас после подне, у Двору Српске Патријаршије, пред полазак у Рим.
Оцењујући као посебно значајне међурелигијске сусрете у Асизију које је установио блаженопочивши Папа Јован Павле Други, Митрополит загребачко-љубљански Г. Јован истиче да је само велики визионар који је искрено веровао у оно што ради, и у снагу вере, могао да окупи све верске вође, а међу њима Јевреје и муслимане у време најжешћих сукоба и кризе између ове две конфесије, поставивши их за исту трпезу љубави.
Због тога сам, упознавши га у таквим приликама, Папу Јована Павла Другог доживео као великог Папу харизматика који је могао око својих идеја да окупи масе и заталаса цео свет, рекао је Високопреосвећено Митрополит Јован. Истичући политичку далековидост и уважавање реалности живота блаженоусопшчег поглавара Римокатоличке цркве, Високопреосвећени Митроплит Г. Јован каже да се његова мисија мира и велики политички утицај у свету, који је имао и као шеф државе, ничим не могу оспорити, упркос догматским разликама које постоје између хришћанске цркве истока и запада.
Сматрајући да је огроман значај који је Папа Јован Павле Други имао за свет потврђен и милионима ходочасника који желе да се поклоне његовом одру, али и државним делегацијама које ће га испратити на вечни починак, Митрополит загребачко-љубљански Г. Јован истиче да је Он и са самртне постеље свету послао велику поруку, показујући примером свима нама како се умире.

~ Вијест преузета са www.spc.org.yu од 07. 04. 2005. г~

 

[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio