EPISKOPSKA POSETA GRUZIJI

Delegacija Srpske Pravoslavne Crkve i Srpskog Patrijarha sastavljena od Episkopa bihaćko-petrovačkog G.G. Hrizostoma, Episkopa dalmatinskog G.G. Fotija i Episkopa gornjokarlovačkog G.G. Gerasima, bila je u sedmodnevnoj poseti od 20. – 27. novembra  Gruzijskoj Pravoslavnoj Crkvi. Tom prilikom delegacija Srpske Pravoslavne Crkve kao i delegacije drugih pomesnih Pravoslavnih Crkava učestvovala je u svečanostima koje je priredila Gruzijska Pravoslavna Crkva povodom osvećenja zavetnog hrama Gruzijske Pravoslavne Crkve i Gruzijskog naroda posvećenog Svetom Velikomučeniku Georgiju, kao i otvaranju simpozijuma povodom 2000. godina hrišćanstva u Gruziji.
Za vreme svog boravka u Gruziji delegacija Srpske Pravoslavne Crkve uspela je da poseti i neke od Eparhija Gruzijske Crkve: Nekresku Eparhiju na čelu koje je Mitropolit Sergije koji je pokazao manastire IV i VI veka i gde smo se poklonili svetinjama koje se nalaze u tim manastirima. Takodje delegacija Srpske Crkve je posetila Eparhiju kojom upravlja Patrijarh gruzijski Ilija II i tom prilikom videli manastire i isposnice u kojima  su se vekovima podvizavali i danas podvizavaju monasi.
Gruzijska Pravoslavna Crkva je drevna crkva i datira iz IV veka i dobila je svoju samostalnost od Antiohijske Pravoslavne Crkve. U hramovima i manastirima Gruzijske Crkve čuvaju se mnoge svetinje kao na primer : Hiton Gospodnji, plašt Svetog Proroka Ilije koji se nalaze u sabornom hramu grada Mcheta, grob sa telom Svete Ravnoapostolne Nine prosvetiteljnice Gruzije, glava Svetog Apostola Tome koja se nalazi u katedralnom hramu u gradu Tbilisiju, grob Svetoga Jovana Zlatousta koji se nalazi u Abhaziji, mošti Svetoga Maksima Ispovednika, kao i čelični klin kojim je na Krstu bio prikovan Gospod Isus Hristos, i mnoge druge svetinje.
Ljubaznost i gostoprimstvo Gruzijske Crkve i Gruzijskog naroda su naširoko poznati, i delegaciji Srpske Crkve bilo je veoma lepo i prijatno boraviti u  okruženju gruzijskog naroda koji je po mnogo čemu sličan srpskom narodu, a pre svega po svome stradanju.

~ Vijest primljena iz Kabineta Njegovog Preosveštenstva Episkopa G.G. Gerasima ~

 

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio