BOŽIĆNA  REČ  EPISKOPA  FOTIJA 

   
Evo nas i ove godine pred Vitlejemskom pećinom, i kolevkom Bogomladenca Isusa Hrista. Velika i nadumna tajna rođenja Boga Logosa desila se u skromnoj Vitlejemskoj pećini, koja od toga trenutka jednom za svagda postaje centar sveta -  mesto slave Božije i mesto utehe svim bogotražiteljima kroz istoriju.
     Rođenje Hristovo je praznik nebo - zemne radosti u kojem zajedno učestvuju anđeli i sveti, a i svaka bogoljubiva ljudska duša ozarena svetlošću vitlejemske zvezde. Slično trojici Mudraca sa istoka, koji su došli da se poklone Bogodetetu Isusu Hristu, i mi smo pozvani da se poklonimo i prinesemo darove novorođenome Caru Nebeskom.

     Koje i kakave darove, možda se pitate. Zar nije ono što smo od Boga po dobru ove godine učinili naš veliki dar Bogomladencu?
     Ako smo gladnog nahranili, žednog napojili, bolesnog posetili, zar nismo time dar Bogu prineli?
     Ako smo životom svojim Boga proslavljali, živeći sveto i bogougodno, zar nismo time zlato vrline prineli?
     Ako smo Crkvu Božiju ljubili i svojom revnošću ukrašavali Dom Gospodnji, zar nismo time bogougodnu žrtvu prineli?
     Ako smo stradanje braće svoje u nevoljavma videli, i svojim delom ih utešili, zar nismo time samome Hristu dobro učinili?
     Eto, Bogomladenac Hristos na svoju bezgraničnu ljubav od nas ljudi takve darove očekuje. Zato je Božić i parznik pred kojim proveravamo svoju veru i sve ono što smo kao stvorenja Božija i sinovi Božiji dužni da činimo.
     Neka bi Gospod i ove godine, i opet i opet, dao i novorođeni Bogomladenac Isus Hristos, da mir i radost ovoga praznika ispune naše domove i naše duše, te da se i mi možemo svojim životom priključiti horovima anđela u slavoslovljenju božićne himne.

Slava na visni Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja!

Svim vernicima Srpske Pravoslavne Crkve i svim bogoljubivim dušama željnim vitlejemske utehe i radosti novorođenog Bogomladenca Isusa Hrista, želimo srećan Božić i pozdravljamo ih drevnim pozdravom:


H r i s t o s  s e  r o d i!
V a i s t i n u  s e  r o d i!

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio