Освећење храма и Архијерејска Литургија у Ријеци

У Недељу 21. по Духовима 21. октобра ов. године, у храму Светог оца Николаја мирликијског у Ријеци служена је Света Архијерејска Литургија. Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ далматински г.г. Фотије, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа стобиског г.г. Давида - викара Његовог Блаженства Архиепископа охридског и митрополита скопског Г.Г. Јована, Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког г.г. Герасима, те више свештеника и монаха горњокарловачке и далматинске епархије.

Пошто је недавно завршена обнова на унутрашњем уређењу храма Светог Николе, Епископ Фотије је непосредно пре почетка Литургије извршио освећење храма.

По завршеној Литургији Епископ Герасим је поздравио присутне Епископе г.г. Фотија и г.г. Давида,  захваливши им се на на њиховој посети Епархији горњокарловачкој. Исто тако Епископ се захвалио и свештенству и верном народу парохије ријечке који од самих почетака православља у Ријеци зна како се чува и негује вера православна и како се цркви својој помаже.

Након тога верницима се обратио Епископ Фотије, који је једно време администрирао епархијом горњокарловачком и који познаје душу њеног верног народа. Епископ Фотије је све присутне подсетио на то колико је кроз векове велико мученичко страдање, како епархије горњокарловачке тако и епархије далматинске, позвавши их да дођу и посете манастире и светиње далматинске.

Епископ Давид се захвалио Епископу Герасиму што га је позвао да посети епархију горњокарловачку, не скривајући радост заједништва и братске љубави коју је доживео овом приликом. У даљњој проповеди посебан  нагласак ставио је на значај Цркве као заједнице верних који су међусобно сједињени у васкрслом Христу Господу.  Такво заједничарење посебно је присутно за време Свете Литургије када у зиданим храмовима подигнутим и украшеним у славу Божију престаје да влада гравитација која нас вуче ка земљи и настаје дегравитација као сила која нас неодољиво вуче ка небу, ка Творцу и Сведржитљу нашем у коме налазимо сву пуноћу свога живљења.

         

         

         


[новости] [епархија] [св.сава гк] [епископ] [историја] [манастир]
[публикације] [адресар] [ризница] [апел] [линкови]

   

Latinica

Copyright 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio