Osvećenje hrama i Arhijerejska Liturgija u Rijeci

U Nedjelju 21. po Duhovima 21. oktobra ov. godine, u hramu Svetog oca Nikolaja mirlikijskog u Rijeci služena je Sveta Arhijerejska Liturgija. Liturgiju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski g.g. Fotije, uz sasluženje Njegovog Preosveštenstva Episkopa stobiskog g.g. Davida - vikara Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog G.G. Jovana, Njegovog Preosveštenstva Episkopa gornjokarlovačkog g.g. Gerasima, te više sveštenika i monaha gornjokarlovačke i dalmatinske eparhije.

Pošto je nedavno završena obnova na unutrašnjem uređenju hrama Svetog Nikole, Episkop Fotije je neposredno prije početka Liturgije izvršio osvećenje hrama.

Po završenoj Liturgiji Episkop Gerasim je pozdravio prisutne Episkope Fotija i Davida,  zahvalivši im se na na njihovoj posjeti Eparhiji gornjokarlovačkoj. Isto tako Episkop se zahvalio i sveštenstvu i vjernom narodu parohije riječke koji od samih početaka pravoslavlja u Rijeci znaju kako se čuva i njeguje vjera pravoslavna i kao se crkvi svojoj pomaže.

Nakon toga vjernicima se obratio Episkop Fotije, koji je jedno vrijeme administrirao eparhijom gornjokarlovačkom i koji poznaje dušu njenog vjernog naroda. Episkop Fotije je sve prisutne podsjetio na to koliko je kroz vekove veliko mučeničko stradanje, kako eparhije gornjokarlovačke tako i eparhije dalmatinske, pozvavši ih da dođu i posete manastire i svetinje dalmatinske.

Episkop David se zahvalio vladici Gerasimu što ga je pozvao da poseti eparhiju gornjokarlovačku, ne skrivajući radost zajedništva i bratske ljubavi koju je doživio ovom prilikom. U daljoj propovedi poseban je naglasak stavio na značaj Crkve kao zajednice vjernih koji su međusobno sjedinjeni u vaskrslom Hristu Gospodu.  Takvo zajedničaranje posebno je prisutno za vrijeme Svete Liturgije kada u zidanim hramovima podignutim i ukrašenim u slavu Božiju prestaje da vlada gravitacija koja nas vuče ka zemlji i nastaje degravitacija kao sila koja nas neodoljivo vuče ka nebu, ka Tvorcu i Svedržitlju našem u kome nalazimo svu punoću svoga življenja.

         

         

         

 

 
   

[novosti] [eparhija] [sv.sava gk] [episkop] [istorija] [manastir]
[
publikacije] [adresar] [riznica] [apel] [linkovi]

Ћирилица

Copyright © 2003, 2004, 2005 Gornjokarlovačka Eparhija.
Designed by SeRGio